Νέα διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στην Αυστραλία

Συνεχίζεται η διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο στο κέντρο κράτησης μεταναστών Βίλαγουντ του Σύδνεϋ, καθώς μια νέα ομάδα εννέα Κινέζων κρατουμένων – μεταξύ αυτών και μια έγκυος γυναίκα – έχει σκαρφαλώσει σε οροφή του κτιρίου και πραγματοποιεί απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ενδεχόμενο απέλασής τους.
Σημειώνεται ότι 11 κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει ανάλογη διαμαρτυρία στην αρχή της εβδομάδας, μετά την αυτοκτονία συγκρατούμενου τους, συμφώνησαν να κατέλθουν από την οροφή, έπειτα από διαμεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αρκετά δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου ασκούν κριτική στην πολιτική εγκλεισμού των αιτούντων άσυλο, επισημαίνοντας ότι προκαλεί ψυχολογικά τραύματα στους αιτούντες άσυλο και προβλήματα στους εργαζόμενους στα κέντρα κράτησης, οι οποίοι συνήθως δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, για να αντεπεξέλθουν.

 Διατυπώνεται η άποψη ότι ο εγκλεισμός των αιτούντων άσυλο είναι δαπανηρός και αναποτελεσματικός, καθώς εφαρμόζεται στην Αυστραλία από το 1992 και δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει την έλευση αιτούντων άσυλο διά θαλάσσης.

Προτείνεται, αντίθετα, η παραμονή των αιτούντων άσυλο εντός της κοινότητας, μέτρο που εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό για αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Αυστραλία αεροπορικώς, και επισημαίνεται ότι ο εγκλεισμός προσφύγων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συνέχιση του εγκλεισμού αιτούντων άσυλο και ιδίως στη δημιουργία κέντρων κράτησης σε τρίτες χώρες, καθώς τα αυστραλιανά κέντρα παρουσιάζουν προβλήματα πληρότητας.

Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ, για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο στην περιοχή. Κριτική στο χειρισμό της διαμαρτυρίας στο Βίλαγουντ εκ μέρους της κυβέρνησης και στη μεταναστευτική της πολιτική, γενικότερα, άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης των Εργατικών, να σταματήσουν την έλευση των αιτούντων άσυλο διά θαλάσσης, για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων και για επιείκεια στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων διαμαρτυρίας αιτούντων άσυλο κατά το παρελθόν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Ο Δήμος Αθήνας απαγόρευση το Φεστιβάλ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών