“Να απαντήσει ξεκάθαρα ο υπουργός για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών”

Μετά το κώλυμα του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων να προσέλθει στο Κοινοβούλιο για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσ/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννη Αμανατίδη με θέμα την άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο βουλευτής δήλωσε: «Η μη προσέλευση του Υπουργού στη Βουλή για το θέμα της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών-συνήθης βέβαια πρακτική για τα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο έτος- ενισχύει την υπόνοια ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει το μέτρο της επιστράτευσης επ’ αόριστον, ως μέσο ανάσχεσης των αντιδράσεων ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών που μεθοδεύει η κυβέρνηση (Υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και σε σωρεία άλλων αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζεται να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι».

Όπως τονίζει στη συνέχεια, ο κ. Αμανατίδης: «Υποκρύπτεται έτσι η κυβερνητική ατζέντα των αντιλαϊκών και αυταρχικών πολιτικών επιλογών που πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖ-ΕΚΜ επισημαίνει την πρόθεση του κόμματος να επανακαταθέσει την επίκαιρη ερώτηση τόσο για την άρση της επιστράτευσης, όσο και για τις σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, «αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την καταστροφική πολιτική του μνημονιακού συμβολαίου των νέων απολύσεων και λουκέτων των σχολικών μονάδων και την ανάγκη απόλυσης και διαθεσιμότητας της ίδιας της δικομματικής κυβέρνησης και καλούμε τον Υπουργό να απαντήσει ξεκάθαρα».

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών

Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κκ Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμμανατίδης, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιώργος Πάντζας και Θεανώ Φωτίου, με θέμα “Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικές και οριζόντιες απολύσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποκλειστικό γνώμονα της μνημονιακές της δεσμεύσεις, αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση και τη δυσλειτουργία της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης;”.

“Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μέχρι τις 8 Ιουλίου προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι των δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα θα προωθηθεί με την κατάθεση δύο τροπολογιών, που αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή.

Ειδικότερα, φέρεται πως πρόκειται να οριστούν ως «διαθέσιμοι» 8.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 75% του βασικού τους μισθού για έναν χρόνο, μέχρι να δουν την πόρτα της απόλυσης. Στο στόχαστρο βρίσκονται ειδικότητες όπως οι θεολόγοι, οι γυμναστές και οι καθηγητές της πληροφορικής, με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων. Οι ειδικότητες αυτές αντιμετωπίζονται ως κατεξοχήν «πλεονασματικές», ενώ για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα ενταχθεί στο σχέδιο, θα ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται 8.000 εκπαιδευτικοί να χάσουν εντός του Ιουλίου την οργανική τους θέση στην εκπαίδευση και να μπουν σε λίστες αναμονής. Πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 15.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2014. Αντίστοιχες είναι οι μεθοδεύσεις και για 4.000 υπαλλήλους, μόνιμους και αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στις υπηρεσίες των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Επειδή,  δεν είναι δυνατόν η αναδιάρθρωση του Δημοσίου να εξελίσσεται στη δραματική συρρίκνωση και στην υποβάθμισή του, με απολύσεις και με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα των δανειστών,

Επειδή,ο υποτιθέμενος πολυπληθέστερος κλάδος του Δημοσίου, οι εκπαιδευτικοί, έχουν υποστεί ιδιαίτερα σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, με τα κύματα των συνταξιοδοτήσεων,

Επειδή,η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας αναμένεται να κορυφωθεί με την μείωση κατά 80% των αναπληρωτών,

Επειδή, το έδαφος για χιλιάδες απολύσεις έχει ήδη προετοιμαστεί με την εγκύκλιο για τον υπολογισμό των κενών και των πλεονασμάτων, καθώς περιλάμβανε ρυθμίσεις που διευκολύνουν την καταγραφή πολύ περισσότερων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών από όσους είναι στην πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο,

Επειδή,η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών που έχουν δρομολογηθεί, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δεκάδων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων (και ενδεχόμενες σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), υπακούουν στη «λογική» των απολύσεων αδιαφορώντας για την ποιότητα της δημόσιας παιδείας,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1)      Επιβεβαιώνετε τα δημοσιεύματα του τύπου και επαληθεύετε την επικείμενη κατάθεση δύο τροπολογιών, που θα θέσουν 12.500 υπαλλήλους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με προοπτική την επίτευξη του μνημονιακού στόχου των απολύσεων από το Δημόσιο;

2)      Υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες είναι σε θέση να τεκμηριώσουν με γνώμονα το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον τα οριζόντια και μαζικά σχέδια κινητικότητας και απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων; Ποιες θα είναι οι συνέπειες της απομάκρυνσης εκπαιδευτικού και υπαλληλικού προσωπικού για το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας και για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων;”.

Κουράκης: Ο μινώταυρος της συγκυβέρνησης ζητάει κι άλλες απολύσεις

Τέλος, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση, ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης, δήλωσε πως “Η εθελόδουλη μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους μόνο και μόνο για να πιάσει τα ΝΟΥΜΕΡΑ που επιβάλλουν τα μνημόνια και οι δανειστές μας. Δεν έφτασαν οι καταργήσεις των σχολείων, οι επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών και οι προαναγγελεθείσες απομακρύνσεις χιλιάδων  αναπληρωτών, προκειμένου να κατεδαφιστεί πλήρως το δημόσιο σχολείο. Τώρα ο μινώταυρος της συγκυβέρνησης ζητάει κι άλλες απολύσεις”.

“Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνουμε πως η εκπαίδευση βασίζεται στον εκπαιδευτικό και τον στηρίζει. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει καμία αποχώρηση με οποιονδήποτε τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δεν αναγνωρίζει καμία απόλυση που γίνεται στο όνομα του μνημονίου. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικές ανάγκες επιτάσσουν τη διασφάλιση όλου του αναγκαίου προσωπικού για να στηριχθεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν υπόκειται σε νούμερα, αλλά αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να περιφρουρηθεί”, κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σήμερα η δίκη απολυμένου από το “Ζωή και Κότα”

Καλιφόρνια: Ναι στους γάμους ομοφυλοφίλων