in

Mπίρι – μπίρι: Το πρόβλημα είναι οι ψηφοφόροι… μήπως να τους καταργήσουμε;

Mπίρι – μπίρι: Το πρόβλημα είναι οι ψηφοφόροι… μήπως να τους καταργήσουμε;

Ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Τσακαλώτος, που σιγά – σιγά ανακαλύπτουν οι έξω πως πρόκειται για… ακροαριστερό, είναι το πρόβλημα, λέει ο ξένος Τύπος. Σιγά, σιγά το πιάνουν…

Σύμφωνα με την Wall Street Journal το πρόβλημα με την περίπτωση της Ελλάδας είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι που την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσει το μνημόνιο. Μα καλά ο Σαμαράς δεν το έσκιζε επί ημερών; Ρε WSJ διάβασε και καμία ελληνική εφημερίδα και μην μας πρήζεις με τα περασμένα.

Πάντως σε αντίθεση με την μπουρδολογία των εγχώριων ΜΜΕ για το τι περιέχει η λαϊκή εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού βλέπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και αναγνωρίζουν το αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε την εντολή να αλλάξει τις συμφωνίες που έκαναν με τους εταίρους/πιστωτές οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λογικά πράγματα, γιατί με αυτά που διαβάζουμε και ακούμε από τα ελληνική ΜΜΕ στο τέλος θα τρελαθούμε, στο τέλος θα μας πείσουν ότι θέλαμε να ψηφίσουμε Σαμαρά κι εμείς πάθαμε σκοτοδίνη στο παραβάν και τον ρίξαμε τον άνθρωπα.

Πάντως έχει πλάκα ότι ακόμα και στις ΗΠΑ έχει ανοίξει η συζήτηση για τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, για τους… σκληρούς και τους… βιτάμ, και για το πώς θα μπορέσει ο Τσίπρας να περάσει τη νέα συμφωνία από τη Βουλή. Πως; Κάτσε να υπάρξει νέα συμφωνία και βλέπουμε. Όπως και να το κάνουμε συμφωνία που να μην μπορέσει να περάσει από τη Βουλή δεν πρόκειται να υπάρξει, κι αν υπάρξει πάμε σε δημοψήφισμα και θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

Σαμαράδες, Βενιζέλοι και Θεοδωράκηδες, γιατί τρέμουν μπροστά στην ιδέα του δημοψηφίσματος; Όταν τους ψήφιζαν – εντάξει τον Θεοδωράκη μόνο τον έβλεπαν στην τηλεόραση – οι ψηφοφόροι ήταν καλοί και συνετοί και τώρα είναι στη φάση να τους… εξαφανίσουμε;

Δεν είναι λογικό αν το πράγμα στραβώσει η κυβέρνηση να ρωτήσει τους πολίτες προς τα πού να πάει; Δηλαδή ποιον πρέπει να ρωτήσει; Τους ολιγάρχες των ΜΜΕ; Αυτοί ότι και να τους ρωτήσεις, απαντούν «θέλω δάνειο». Άκρη δεν βγάζεις. Πάντως αν υπάρχει θέμα με το πόσο υπεύθυνα μπορεί να συμπεριφερθεί ο κόσμος σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, αυτό ας προβληματίσει αυτούς που πολιτικά διαπαιδαγώγησαν αυτόν τον κόσμο που για να πάρει το αυτονόητο έπρεπε για δεκαετίες να έχει κάποια πολιτική άκρη, κάποιον γνωστό. Ας καταλάβουν λοιπόν ότι άλλο πράγμα ο πολίτης και άλλο ο πελάτης.   

Καταστροφική ασάφεια χαρακτηρίσει το πολυνομοσχέδιο… μάλιστα το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Και κοίτα να δεις που εγώ έλεγα ότι θα μας την έλεγαν για το πολυνομοσχέδιο, ότι είναι η αρχή της κωλοτούμπας και του συμβιβασμού και ότι η κυβέρνηση δικαιώνει τον Βενιζέλου και ακολουθεί τη μόνη «εθνική γραμμή» που μπορεί να υπάρξει.

Όχι φίλε, φωτιά τα μπατζάκια έχουν πάρει και βρίζουν και λένε ότι πάμε ντουγρού στο ατύχημα και στα βράχια. Γιατί; Γιατί δεν περιλαμβάνει «κανονικές» μεταρρυθμίσεις… όπως τα 581 ευρώ να γίνουν «εθνικός μισθός» και τα 340 ευρώ «εθνική σύνταξη» και τέτοιου είδους μέτρα που θα βοηθήσουν όχι μόνο την ντόπια πραγματική οικονομία, αλλά θα προσελκύσουν και επενδυτές! Τι μου λες… Σε λέω.

Είναι τόσο σάπιο αυτό το σύστημα που ακόμα και ταξικά αδιάφορες μεταρρυθμίσεις, όπως το να πληρώνουν με κάρτα λογαριασμούς πάνω από 70 ευρώ στα τουριστικά νησιά, προκαλούν πανικό και αναλύσεις περί μετατροπής της χώρας σε Βόρεια Κορέα. Στη Βόρεια Κορέα με κάρτες πληρώνουν;

Σκίζει τα ρούχα του ο αγαπημένος Πάσχος Μανδραβέλης, ότι είναι ιδεοληπτικές ανοησίες μέτρα όπως η επαναπροκήρυξη των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας των τηλεοπτικών σταθμών.

Μάλιστα η διαπλοκή μαλώνει την αντιπολίτευση ότι κάνει λίγα πράγματα και δεν οργανώνει σωστά και ευρωπαϊκά τη φάση ώστε να την πουλέψει ο Τσίπρας από το Μαξίμου. Ελάτε ρε παιδιά, εδώ ο Λοβέρδος μαζί με τον Κυριάκο τα δίνουν όλα… στο τέλος οι άνθρωποι θα βρουν το μπελά τους, τι άλλο να κάνουν; Αυτό μπορούν, αυτά κάνουν. Βρείτε άλλους… Πάρτε κανένα τηλέφωνο να σας στείλουμε κόσμο.      

Εργατική Πρωτομαγιά αύριο, δεν είναι αργά είναι… ανεργία

Εντάξει και στο παρελθόν, τότε που και λεφτά υπήρχαν και Ολυμπιάδες κάναμε και Μέγαρα χτίζαμε, υπήρχαν τέτοιοι τίτλοι στις εφημερίδες τέτοιες μέρες, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σε τέτοιο βαθμό που έχουμε μείωση των εργατικών ατυχημάτων γιατί είναι τόσοι πολλοί οι άνεργοι… Μιλάμε για τρέλες.

Και στο παρελθόν όταν έβγαιναν τα προγράμματα για τους συμβασιούχους στους δήμους οι ουρές έφταναν μέχρι το… θεό, αλλά τώρα δες: Τις 192.571 έφτασαν οι αιτήσεις για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, τα πεντάμηνα. Και οι θέσεις είναι μόλις 32.433… Και μιλάμε για 200.000 ανθρώπους που είναι άνεργοι τα τελευταία τρία χρόνια, με μηδενικά εισοδήματα, πολλοί με ανήλικα παιδιά. Είναι μία απάντηση σε αυτούς που λένε ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο… Εντάξει, μπορεί τα πράγματα να είναι κάπου στη μέση, αλλά την κρίση χρέους το μνημόνιο τη μετάτρεψε σε κραχ για τον κόσμο της εργασίας.

Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει και εντάξει μπορεί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση να είναι σκληρή, αλλά και εδώ η πραγματικότητα είναι περισσότερο σκληρή και θα πρέπει να μην μείνουμε σε ασπιρίνες, πρέπει άμεσα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά δεν φτάνει ούτε αυτό, πρέπει να ανακτηθούν και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το δημόσιο από συνταξιοδοτήσεις και δεν καλύφθηκαν… Κομμουνισμός έτσι;

Όχι φίλε, στην Ισπανία η κυβέρνηση Ραχόι, το παράρτημα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βλέποντας τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2015, που δείχνουν μία μικρή αύξηση της ανεργίας, από το 23,7%  στο 23,8% – τι να λέμε τώρα – προχώρησε σε 29.000 προσλήψεις στο δημόσιο για να συγκρατήσει την αυξητική τάση… Ο Ραχόι έτσι; Εντάξει έχει εκλογές το φθινόπωρο, αλλά σκέψου ότι και ο Σαμαράς είχε εκλογές τον Γενάρη και αν τις κέρδιζε θα προχωρούσε τώρα σε 5.000 νέες απολύσεις. Στην Ισπανία 770.400 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα στην Ελλάδα φτάνουν περίπου τα 500.000 χιλιάδες. Και η Ισπανία έχει 47 πληθυσμό… Και εδώ λες ότι αν δεν αλλάξουν οι συμφωνίες που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τότε είμαστε να φεύγουμε.

Καλά με τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή για το ΣΜΑ, πως θα προχωρήσει η ανάπτυξη του τόπου;

Έχει σημασία αυτή η απόφαση γιατί δείχνει την… απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στο ανεξάρτητο θεσμό της Δικαιοσύνης. Τι πάει να πει αθώοι γιατί κινητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος; Αν τους ενδιέφερε το περιβάλλον θα έπρεπε να κινητοποιηθούν για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο, σύμφωνα με πλειάδα καταξιωμένων δημοσιογράφων, μάλιστα στελεχών τοπικών και πανελλαδικών ΜΜΕ, ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας είναι το κορυφαίο σε εξέλιξη περιβαλλοντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υπάρχει πλήθος μελετών που αποδεικνύει την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, άλλωστε σε όλη την Ευρώπη τέτοια έργα γίνονται, καθώς είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει με φανατισμό υπεροπτικά έργα, όπου όλα τα σκουπίδια από ένα πολεοδομικό συγκρότημα με περίπου 900.000 κατοίκους μεταφέρονται σε ένα και μόνο ένα σημείο. Όσοι είναι αντίθετοι είναι δεδομένο ότι αμφισβητούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας…

Πάντως, από το χθεσινό δικαστήριο, προκύπτει ότι η ΕΛΑΣ λειτούργησε, και πάλι, ως ιδιωτική εταιρία καθώς κανένας από τους αστυνομικούς μάρτυρες δεν εξήγησε απολύτως τίποτα για το πώς συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων. Προκύπτουν κάποια θέματα για το ρόλο της εισαγγελίας καθώς από τη χθεσινή δίκη επιβεβαιώθηκε πως η ιστορία με τις διώξεις στήθηκε σε σύσκεψη κάποιων δημάρχων της πόλης, στη οποία συμμετείχαν και διάφοροι… ανησυχούντες για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση στην εισαγγελία για να ασκηθούν οι διώξεις. Εξαιρετικά.

Mε αυτά και με τα άλλα, θα φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι και στις Σκουριές ο κόσμος που κινητοποιείται για να σταματήσει την καταστροφή του τόπου το κάνει γιατί ανησυχεί για το περιβάλλον και όχι στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ του βιομηχανικού και του τουριστικού κεφαλαίου, όπως λέει και ο σύντροφος Κουτσούμπας, που αυτός ξέρεις κι εσύ γατάκι δεν ξέρεις τίποτα και τρέχεις για τις Σκουριές χωρίς να έχεις πάρει χαμπάρι ότι από πίσω βρίσκονται αμερικάνικοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που καθοδηγούνται από το πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας, όπου μέχρι πρόσφατα δίδασκε ο Βαρουφάκης. Άντε να μαθαίνεις…    

Το κόκκινο αποχαιρετά σήμερα την Ελένη Κουρτίδου και ο Άμλετ παίρνει το δρόμο του για άλλη ραδιοφωνική συχνότητα μετά από μία πολύ ωραία συνεργασία που είχαμε τόσο καιρό, με την Ελένη να στηρίζει από την αρχή αυτή την προσπάθεια και να μας βοηθάει και με την εμπειρία της στο ραδιόφωνο και με τον τσαμπουκά της. Την ευχαριστούμε για όλα αυτά και για τους ακροατές της που την ακολούθησαν στους 93,4 από τον 958 της ΕΡΤ3.

Από Δευτέρα υποδεχόμαστε την Δήμητρα Κεχαγιά που θα είναι μαζί μας καθημερινά στις 4 με την εκπομπή… Και αυτοί ζήσαν καλά, για την πόλη, τα κινήματα, τους εθελοντές, το πανεπιστήμιο, τους γονείς, τα παιδιά και τις γυναίκες. Μία σημαντική άφιξη στο κόκκινο μίας πολύ καλής συναδέλφου μάλιστα από το χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας και πάμε για άλλα…

Καλή Πρωτομαγιά και ραντεβού… στα γουναράδικα, αύριο ακούμε Αθήνα και τις ανταποκρίσεις από τις εργατικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Οι Δύο Λύκοι

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Μια σφαίρα ένα αντίο» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Ο καιρός της Πρωτομαγιάς