Μικρή επιστολή από τη Θεσσαλονίκη


του Νικόλα Σεβαστάκη
Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Συγγραφέα

 

Επειδή είμαι βέβαιος ότι το βράδυ της Κυριακής ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και οι πρωθιερείς του στα μέσα επικοινωνίας θα εκμεταλλευτούν, αναίσχυντα, τα όποια θετικά αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων ως ψήφους υπέρ της «σταθερότητας» και της «προόδου» (δηλαδή υπέρ του μνημονιακού μονόδρομου και των αλλεπάλληλων εκτροπών με τις οποίες υλοποιείται).
Επειδή κανένας από τους «ανεξάρτητους» υποψήφιους δεν πήρε την παραμικρή απόσταση από τις θεμελιώδεις αντικοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα.
Επειδή δεν θεωρώ ως εναλλακτική λύση στον δεξιό εθνικολαϊκισμό τον νεογιαπισμό και τον άχρωμο προοδευτισμό των ευχολογίων στον οποίον χωρούν όλοι και όλα.
Επειδή η διαφθορά, τα συμφέροντα, οι εργολαβίες και οι καλοπληρωμένες με πολλά εκατομμύρια «αναπλάσεις» δεν ανήκουν μόνο στην επάρατο δεξιά αλλά και στη γλυκοαίματη κεντροαριστερά.
Επειδή, τέλος, πιστεύω ότι ένα τμήμα της αποχής και της αριστερής ψήφου της πρώτης Κυριακής δείχνουν μια αυθεντική αγωνία για εκπροσώπηση των αξιών και των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται εξαιτίας των επιλογών της πιο νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους και την δεύτερη Κυριακή θα καταψηφίσω και τους δυο, τόσο τον τοποτηρητή της μνημονιακής «αναμόρφωσης» όσο και τον δεξιό τηλεσαλτιμπάγκο. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στις εκλογές για την περιφέρεια εφόσον δεν ψηφίζω στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η τοποθέτηση της Ανοιχτής Πόλης που τονίζει ότι και στον δήμο Θεσσαλονίκης κανένας από τους δυο υποψήφιους σωτήρες (Μπουτάρης, Γκιουλέκας) δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της πόλης.

Συκιές Θεσσαλονίκης, 11-11-2010

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε διαμαρτυρία καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου τη Δευτέρα το απόγευμα

Θολά μεν, προς τ’ αριστερά δε. Απόπειρα ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής