in

Μια σημαντική απόφαση στον αγώνα να σταματήσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές

Μια σημαντική απόφαση στον αγώνα να σταματήσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές

Σε μια ιστορική συνεδρίαση με τους κατοίκους της Ιερισσού αλλά και άλλων χωριών να παρακολουθούν με αγωνία από τα μεγάφωνα και την γιγαντοθόνη που είχε στηθεί στο πνευματικό κέντρο του χωριού, και λίγες μέρες πριν την μεγάλη πορεία στις Σκουριές, το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη οδηγήθηκε σε μια ιστορική για την περιοχή απόφαση σχετικά με τις επιχειρούμενες εξορυκτικές δραστηριότητες στις Σκουριές.

“Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης , η οποία θα επιφέρει με αναστρέψιμες βλάβες, στα νερά, στα δάση στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής” αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα που εκρίθηκε ομόφωνα αργά το βράδυ και χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα ο δήμος Αριστοτέλη διακόπτει κάθε οικονομική συναλλαγή με τη μεταλλευτική εταιρεία με τη μορφή των δωρεών, σε χρήμα, είδη και έργα, πρακτική στην οποία επιδιδόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Χρήστο Πάχτα.

Ο πρώην δήμαρχος και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όπως και οι εκπρόσωποι της εταιρείας και τα σωματεία των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν να συμμετέχουν στον διάλογο για το φλέγον ζήτημα της περιοχής . Ο Χρ. Πάχτας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει ότι “λόγοι που καθιστούν αμφίβολη την προσωπική ασφάλεια” του δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην δημοτική συνεδρίαση ενώ παράλληλα δηλώνει την διαφωνία του οι συνεδριάσεις να γίνονται στην Ιερισσό. Αντ` αυτού προτείνει τα χωριά στον άξονα από Αρναία μέχρι Στρατώνι όπου, κατά την γνώμη του, δεν συντρέχουν κίνδυνοι για την ελευθερία των απόψεων και την ασφάλεια των παρευρισκομένων.

Έτσι ο  Χρ. Πάχτας στην μοναδική φορά που το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας τέθηκε σε διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο με την συνδρομή επιστημόνων και την δυνατότητα  να εκφραστούν οι πολίτες της περιοχής, έστριψε δια του αρραβώνος…

Λάβροι οι επιστημόνες για ακόμη μία φορά κατά της εξόρυξης 

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναλύθηκαν εκτενώς από τέσσερις επιστήμονες οι μη αναστρέψιμες βλάβες που θα προκληθούν στο περιβάλλον από την “βαριά βιομηχανία” των επιχειρούμενων εξορύξεων που, όπως ειπώθηκε, υπερβαίνουν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Η Eldorado μάλιστα, κατά την γνώμη τόσο των επιστημόνων όσο και των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήκαν, κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται αρκεί κάποιος να κάνει μια βόλτα σην ήδη αποψιλωμένη από δένδρα περιοχή, στο υπό κατασκευή εργοστάσιο και στο ανοιχτό όρυγμα. 

Ο Θ.Ζιάγκας, καθηγητής δασοκομίας του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι στις Σκουριές υπάρχουν αρχέγονα δάση μεγάλης ποικιλομορφίας και περιεκτικότητας σε πολύ σημαντικά είδη αιωνόβιων δένδρων τα οποία θα καταστραφούν ολοσχερώς από τις εξορύξεις χρυσού.  Παράλληλα θα ακυρωθούν όλοι οι παραδοσιακοί κλάδοι παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής, όπως η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Από την εκτεταμένη αποψίλωση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, θα υποβαθμιστούν οι υδάτινοι πόροι ενώ παράληλλα μεγάλος είναι κίνδυνος στο μέλλον για έντονα χειμμαρικά και πλημμυρικά φαινόμενα. “Στην Χαλκιδική αντί να αρχίσει η θεραπεία των επιπτώσεων από την υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα στο περιβάλλον έχουμε μπροστά μας μια ακόμη μεγαλύτερη εξόρυξη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζιάγκας

“Ποιος θα έχει την ευθύνη αν πάει κάτι στραβά κατά τη διάρκεια των έργων;” διερωτήθηκε ο Κ. Κατσιφαράκης, καθηγητής στο Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ αναφέροντας το παρελθόν της υπόθεσης αυτής. Κατά την μεταβίβαση των μεταλλείων η TVX απηλλάγη των ευθυνών της σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση ενώ η ίδια ευνοική ρύθμιση έγινε εκ των προτέρων και για την Ελληνικός Χρυσός!

Μια πολύ σημαντική επισήμανση για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας  από τις ίνες αμιάντου και τα μικροσωματιδια χαλαζία που βρίσκονται στο εξορύξιμο υλικό και θα μεταφέρονται στους εκατοντάδες τόνους σκόνης που θα προκαλούν οι εξορύξεις, έκανε ο Σ. Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο επί 11 χρόνια η ατμόσφαιρα θα ρυπαίνεται συνεχώς από άκρως καρκινονόγονα μέταλλα. Άξιοσημείωτο είναι ενώ τα μέταλλα αυτά βρίσκονται τόσο στο εξορύξιμο υλικό όσο και στα απόβλητα κατεργασίας η εταιρεία δεν κάνει καμία εκτίμηση για την ποσότητα που θα διασπείρεται στο περιβάλλον και θα εισπνέεται τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από κατοίκους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακρυά από τις Σκουριές. Ο κ. Σαράντης επεσήμανε τον διαρκή κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων από την έκθεση στα μέταλλα αυτά και κατέληξε “Η προσπάθεια έστω και ένας άνθρωπος να μην νοσήσει από καρκίνο αξίζει περισσότερο απ`όλο το χρυσάφι του κόσμου”.

Άκρως ανησυχητικό είναι ότι η εταιρεία αδιαφορεί για τον γεγονός πως οι εξορύξεις θα γίνονται σε μια περιοχή έντονης σεισμικότητας. Τον μεγάλο ενδεχόμενο αστοχίας των φραγμάτων λόγω της μεγάλης σεισμικής επινδυνότητας που ενυπάρχει στην περιοχή ανέλυσαν με επιστολή τους στο δημοτικό συμβούλιο οι καθηγητές Κ Παπαζάχος, σεισμολόγος, Ν Κλήμης και Ι. Πρωτοναιτάριος, γεωτεχνικοί μηχανικοί στο Δημοκρίτειο και το Μετσόβιο πανεπιστημίο αντίστοιχα.

“Πυροβουλούμε τα πόδια μας” δήλωσε από την πλευρά του ο Σπ. Αβδημηλιώτης, καθηγητής στα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι η μονοκαλλιέργεια μεταλλευτικής δραστηριότητας οδηγεί στην απώλεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες, τον τουρισμό.

Δεν θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας χαβούζες και ξερά τοπία

“Ο λαός της περιοχής έβαλε στην γωνία αυτούς που εκβίασαν καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια γιατί η θέση μας είναι κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας, κατά της καταστροφής” δήλωσε ο περιφερειακό σύμβουλος Λ. Τόσκας, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με την ΡΙΖ.ΑΡΕΝ καταλήγοντας: “Η εταιρεία πρέπει να τα μαζέψει και να φύγει” Η δημοτική σύμβουλος Κ. Μήτρου αναρωτήθηκε: Θα θέλει κάποιος να ζει σε χαβούζες και ξερά τοπία μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές;” και συνέχισε ” Αυτό ονειρεύονται για μας και τα παιδιά μας; Αυτό δεν το ονειρευτήκαμε εμείς και δεν θα περάσει”.

“Εγώ προέρχομαι από ένα προσφυγοχώρι τα Ν. Ρόδα όπου έχουμε ζήσει τον ξεριζωμό”, δήλωσε συγκινημένη η Λ. Παπαδοπούλου, επίσης δημοτική σύμβουλος για να καταλήξει: “Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να μην νοιώσουν ξανά τα παιδιά μου τον ξεριζώμο”

“Απαρχή ενεργειών για διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας” χαρακτήρισε την απόφαση ο Κ. Παναγιωτόπουλος, καθηγητής εδαφολογίας στην Γεωπονική σχολή και δημοτικός σύμβολος κάνοντας λόγο για την έναρξη αλλαγής πορείας  στον τόπο με στόχο την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής η οποία εμφανώς έχει διαρραγεί.

Λιτός και περιεκτικός ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Ζουμπάς σχετικά με την σημερινή απόφαση “Όταν χάνουμε κάτι τότε εκτιμάμε την αξία του” λέει ο λαός. “Ας σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην χάνουμε την υγεία μας” κατέληξε.

Η συνεδρίαση επί του θέματος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων κατέληξε με την ομιλία του δημάρχου,  Γ. Μίχου ο οποίος τόνισε ότι η στρατηγική της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας αντιστρατεύεται αυτή της τουριστικής ανάπτυξης και επεσήμανε ότι αν συνυπολογιστει το ότι  η μεταλλευτική δραστηριότητα μεταφέρεται στο κέντρο του νομού θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη όλης της περιοχής με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους να ελλοχεύουν .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “Πιστεύουμε στην αθωοότητα όλων των κατηγορούμενων” τονίζοντας παράλληλα ότι “όταν θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα αυτό θα είναι αυτονότητο”

Δείτε αναλυτικά το ψήφισμα εδώ 

Να υπενθυμίσουμε ότι  απόφαση αυτή έρχεται μετά από τρία χρόνια καταστροφής του βουνού, αμέτρητες διαμαρτυρίες και πορείες στο βουνό αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καταστολή δακρυγόνα, διώξεις αγωνιστών ακόμη και φυλακίσεις, έναν αγώνα που ποτέ δεν είχε αναγνωρίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, δίνοντας αντίθετα  με κάθε τρόπο την αμέριστη υποστήριξή της στην εταιρεία.  

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατατίθεται την Παρασκευή ο Προϋπολογισμός

“Σερσέ λα φαμ” στη Μονή Λαζαριστών