in

ΜΕΤΑ: Η απεργία της Πέμπτης είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης

ΜΕΤΑ: Η απεργία της Πέμπτης είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης

Ορόσημο και απαρχή νέων αγώνων αποτελεί η απεργία της Πέμπτης σύμφωνα με  το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) που παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το ΜΕΤΑ που έχει πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους για την προετοιμασία της κινητοποίησης της Πέμπτης τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ζωές των πολιτών είναι ήδη διαλυμένες και παρά την ρητορική της κυβέρνησης περί «τέλους του Μνημονίου» ένα νέο Μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών με 1,5 δις επιπλέον φόρους, πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις και στο Δημόσιο, καταστροφή των ήδη ρημαγμένων εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και της Ε.Ε του Εργατικού Κεντρικού Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι η απεργία έχει στόχο να αντιπαλέψει την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων που θα επιφέρει περαιτέρω  πλήγμα σε όλη την κοινωνική πυραμίδα. Η διεύρυνση, εξάλλου, όπως πρόσθεσε, της μερικής απασχόλησης έχει ήδη μετατραπεί σε νέα «κανονικότητα» και πολύ λίγοι πλέον θα καταφέρνουν να επιβιώνουν.  Όσον αφορά στο χτύπημα που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα που τα κυρίαρχα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν σκόπιμα ως «προνόμια των συνδικαλιστών.» ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως στόχος τους είναι η απαγόρευση της απεργίας, να χτυπηθεί δηλαδή οτίδηποτε συλλογικό. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η προϋπόθεση για κήρυξη της απεργίας μόνο αν αυτή έχει ψηφιστεί από το 50% +1 των εργαζομένων του κάθε σωματείου και όλα αυτά από μια κυβέρνηση του 19%!.  Επιπλέον, τα συνδικάτα, σύμφωνα με τον ίδιο, δέχονται εδώ και καιρό έναν οικονομικό πόλεμο από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι περισσότερες ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα να φυτοζωούν.

Όσον αφορά την διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πέρα από το κούρεμα στα ταμεία ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σύμφωνα με τα οποία το 2009 βγήκαν στην σύνταξη περίπου 40.000 άτομα και εισήλθαν στην εργασία 40.000 ενώ το 2013 βγήκαν 100.000 πολίτες στην σύνταξη  με μειωμένες συντάξεις και ελάχιστοι (περίπου 10.000) βρήκαν δουλειά με ελάχιστους εργοδότες να δίνουν τις εισφορές τους στα ταμεία.

Η διάλυση της παραγωγικής βάσης στην Θεσσαλονίκη μεθοδεύεται και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται και ήδη η ΕΛΒΟ και το Χαλυβουργείο οδηγούνται σε κλείσιμο.

«Αν δεν πούμε φτάνει, δεν θα το πει κανένας για μας» κατέληξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

«Η απεργία δεν είναι εθιμοτυπική, δεν είναι  μια ακόμη απεργία», τόνισε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Φραγγίδης, μέλος της Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ και της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ αναφερόμενος επίσης στα νέα μέτρα, το νέο μισθολόγιο, την συνέχιση του μέτρου της διαθεσιμότητα και το νέο ασφαλιστικό. «Τα περιθώρια στενεύουν, η ελληνική κοινωνία ξεπέρασε τα όρια της» πρόσθεσε και κατέληξε «Το σύνθημα «εμείς ή αυτοί» πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη».

«Μετά από 100 χρόνια θα έχουμε απολύσεις και στο Δημόσιο», δήλωσε η Άννα Ρογδάκη, εκπαιδευτικός και μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ μιλώντας για την συγκυρία η οποία όπως είπε θα πρέπει να απαντηθεί με μαζικές κινητοποιήσεις. Μόνο στον τομέα των εκπαιδευτικών θα απολυθούν 300 περίπου εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και είναι ήδη εκτός των πινάκων. Αλλά και οι υπόλοιποι διαθέσιμοι αποτελούν τους επόμενους απολυμένους με το εργασιακό καθεστώς τους να έχει ήδη αλλάξει. «Η απεργία δεν είναι το τέλος αλλά η απαρχή για μεγάλους αγώνες για την ανατροπή» τόνισε ακόμη.

Την σημασία της συμμετοχής των ανέργων στην απεργία της Πέμπτης επεσήμανε ο Μάκης Γκίκας, άνεργος και μέλος του συντονιστικού του ΜΕΤΑ στην Θεσσαλονίκη. Η ανεργία, πλήττει όλους τους κλάδους και για τον λόγο αυτό οι άνεργοι πρέπει να είναι παρόντες, η απεργία αφορά κυρίους αυτούς,  γιατί όπως λέει και το σύνθημα του ΜΕΤΑ «δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε»

Την πεποίθηση ότι η απεργία θα έχει μεγάλη συμμετοχή εξέφρασε και ο Νίκος Δασκάλου, εργαζόμενος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΟΘ και τόνισε την σημασία της συγκυρίας με τις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη για να μπει ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας.

Σ.Π.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η Δεξιά επί του φοβερού “Βήματος”. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Απεργούν οι δημοσιογράφοι στις 26 Νοεμβρίου