Μειώσεις μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Μείωση του κόστους μισθοδοσίας και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ ζητά ο υπουργός Οικονομικών, με επιστολή που έστειλε χθες στους προέδρους των εταιρειών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Έντονα αντιδρούν οι εργαζόμενοι, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθούν τις περικοπές.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά μείωση του κόστους μισθοδοσίας «όπου δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου», ενώ δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι μειώσεις των αποδοχών αναμένεται να είναι από 10% έως και 25%, ενώ αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο αμοιβών, «πλαφόν», στις 4.000 μεικτά, όπως δηλαδή ορίζει ο πρόσφατος νόμος περί ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο γύρο περικοπών. Στην ΕΥΑΘ ΑΕ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία, με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και ανέμεναν χθες την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, ώστε να προσθέσουν άλλο ένα αίτημα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Αιτία «πολέμου» θεωρείται για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η όποια απόπειρα μείωσης των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο. Μιλώντας στο Έθνος, ο κ. Φωτόπουλος προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και όπως υποστηρίζει ότι «Με τη μείωση των μισθών η εταιρεία δαπανά λιγότερα χρήματα, άρα προκύπτουν περισσότερα κέρδη και τα μισά πάνε στους μετόχους»

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δήλωναν χθες πλήρη άγνοια και αναμένουν ενημέρωση σήμερα το πρωί, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ. «Ο νόμος εξαιρεί τις κερδοφόρες εισηγμένες, όπως τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Αν υπάρχει πρόθεση να πάμε σε ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών, αυτό δεν θα γίνει με εγκυκλίους, αλλά με εντολές στις διοικήσεις»,  υποστήριξε ο πρόεδρος των Χειριστών και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Γ. Σπανόπουλος και προσέθεσε: «Τις προηγούμενες περικοπές τις ανεχτήκαμε γιατί αποδεχτήκαμε πως η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να βοηθήσουμε. Απ΄ αυτές έχουμε στερηθεί το 25% των μισθών μας και το βιώνουμε αυτό έντονα τώρα στις γιορτές. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε άλλη περικοπή». 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μεξικό: Αγνοείται η τύχη των δεκάδων μεταναστών

Χριστουγενιάτικος εφιάλτης ο καιρός για τους ταξιδιώτες της Δυτικής Ευρώπης