Με την υπαγόρευση εταιρείας ιδιωτικών φυλακών ο μεταναστευτικός νόμος της Αριζόνας

Εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της ιδιωτικές φυλακές φέρεται να πίεσε παρασκηνιακά πολιτικούς στην πολιτεία της Αριζόνας να διαμορφώσουν τον αμφιλεγόμενο αντιμετανστευτικό νόμο ώστε να αποκομίσουν οι ίδιες μεγάλα οφέλη, υποστηρίζει σε έρευνα του το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο (NPR).
Ο νόμος, που ισχύει από το τέλος Ιουλίου, προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να σταματούν οποιονδήποτε υποπτεύονται ότι είναι μετανάστης και θα του ζητούν τα χαρτιά του.
Η εφαρμογή θα μπορούσε να στείλει εκατοντάδες ή χιλιάδες μετανάστες σε φυλακές, και προφανώς μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής Ράσελ Πιρς, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του νόμου, είχε τον περασμένο Δεκέμβριο συνάντηση με παράγοντες ενός λόμπι ισχυρών σωματείων, όπως αυτό των κατόχων όπλων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων και επιχείρηση ιδιωτικών φυλακών.
Σύμφωνα με την έρευνα του NPR η εταιρεία είδε την ιδέα με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θεωρεί την κράτηση μεταναστών μία …αναπτυσσόμενη, κερδοφόρα αγορά. Τα υπόλοιπα μέλη του λόμπι συμφώνησαν χωρίς να φέρουν αντιρρήσεις.
Επιπλέον, το προσχέδιο που ετοίμασαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έγινε η βάση για τον νόμο με τον επίσημο τίτλο «Νόμος για την υποστήριξη της εφαρμογής του νόμου και τις ασφαλείς γειτονιές» που ψηφίστηκε στο τέλος Απριλίου.
Ο νόμος έφερε την πολιτεία σε σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προκάλεσε την οργή χιλιάδων Αμερικανών που διαδήλωσαν κατά της Αριζόνας. Σύμφωνα με το NPR και η κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ έχει διασυνδέσεις με το λόμπι των ιδιωτικών εταιρειών φυλακών.
Ο Πιρς αναφέρει ότι η ιδέα του νόμου ήταν δική του και υπερασπίζεται την εφαρμογή του. «Οι πολίτες πρέπει να επικεντρωθούν στο κόστος όχι μόνο της εφαρμογής των νόμων αλλά και της ασφάλισης των συνόρων», υπογραμμίζει.
Τα στελέχη του λόμπι μιλώντας στο NPR δεν βλέπουν και αυτά τίποτα το επιλήψιμο σε αυτή τη διαδικασία (άλλωστε τυπικά δεν είναι παράνομη) και μιλούν για μία σύμπραξη ιδιωτικού και κρατικού τομέα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διάβαζε πολύ… στον αφρό

Δικαίωμα ψήφου στους φυλακισμένους στη Βρετανία