in

Με ΜΑΤ και προσγωγές το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας

Με ΜΑΤ και προσγωγές το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας

Ένταση υπήρξε έξω από το υπουργείο Παιδείας όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών. Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μια προσαγωγή ενός μαθητή ενώ ο δεύτερος αφέθη ελεύθερος μετά από πίεση των καθηγητών.

Οι μαθητές έκαναν κάλεσμα αλληλεγγύης έξω από τη ΓΑΔΑ και ο προσαχθείς μαθητής αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για το “νέο λύκειο” και οι φοιτητές για την επιχείριση κατάργησης των φοιτητικών συλλόγων. Το υπουργείο Παιδείας αποκλείστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ την στιγμή που φοιτητές και μαθητές φώναζαν συνθήματα, όπως “Μην μας σταματάτε και φύγετε από εδώ να πάτε στο περίπτερο να κλεψετε νερό”.

Υπενθυμίζεται πως αντιδράσεις πυροδοτεί η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα που τους αφορούν μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η υιοθέτηση του μέτρου που προτείνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης θα οδηγήσει στην ουσία στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων και του διαλόγου εντός των πανεπιστημίων.

“Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/τριών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κ. Φορτσάκη.

Να σημειωθεί πως αναδίπλωση επιχείρησε για το θέμα η πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μετά το νέο κύμα καταλήψεων. Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων».

Επίσης, την πρότασή του για πανεπιστημιακή αστυνομία επανέλαβε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Όπως είπε, «πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει σε όλα τα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής» και είναι «ό,τι πιο απλό και καταλληλότερο για την Ελλάδα: ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εποπτεύουν τον χώρο, ώστε αν κάποιος παρανομεί, αν κάποιος προχωρεί σε παράνομες ενέργειες, αυτός να αντιμετωπίζει και τον νόμο».

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από ομάδα φοιτητών, ενώ στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν κατάληψη από το πρωί της Τετάρτης φοιτητές.

Σε κατάληψη στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προχώρησε ομάδα φοιτητών του τμήματος, και στο Γεωπονικό Αθήνας από την Παρασκευή 21/11.

Κατάληψη της Νομικής  από Τετάρτη 19/11 έως Παρασκευή 21/11 αποφάσισε ο ΦΣ Νομικής, της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ την Πέμπτη 20/11, Παρασκευή 21/11 και Δευτέρα 24/11 – Κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ από αύριο 20/11 και μέχρι να οριστεί νέα σύγκλητος.

Τα ΤΕΙ Αθήνας προχωρούν σε κατάληψη Πέμπτη 20/11 και Παρασκευή 21/11.

Η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ “Σωτήρης Πέτρουλας” αποφάσισε κατάληψη Πέμπτη 20/11 και Παρασκευή 21/11.νθήμερη κατάληψη στο Μαθηματικο και το Φυσικό Αθήνας.
 
Τέλος, διοργανώνεται εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων, για τον αυταρχισμό στα πανεπιστήμια, με αφορμή τα 41 χρόνια από το Πολυτεχνείο, σήμερα Παρασκευή στις 18.00 στο κτήριο της Νομικής.

* Φωτογραφία από το twitter: @ Δρομογράφος

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατατίθεται την Παρασκευή ο Προϋπολογισμός

“Σερσέ λα φαμ” στη Μονή Λαζαριστών