in

Με ένα ποδήλατο από την Ρώμη στο Ισραήλ, ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας

Με ένα ποδήλατο από την Ρώμη στο Ισραήλ, ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας

Ξεκίνησε από την Ρώμη στις 16 Φεβρουαρίου με ένα κίτρινο ξαπλωτό ποδήλατο με μια Παλαιστινιακή σημαία, πέρασε από την Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και έχει θέσει ως στόχο να περάσει τα σύνορα του Ισραήλ και να φτάσει στο χωριό Μπιλίν στη Δυτική Όχθη . Σε  κάθε στάση του ο Αντρέα Ντι Μπλάζιο, 46χρονών, έμπορος ηλεκτρικών ειδών στο επάγγελμα, μιλά για τον αποκλεισμό της Γάζας και γενικότερα για την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Παλαιστίνη.

«Το 2008 στην πρωτοβουλία «ένα καράβι για τη Γάζα» που έσπασε τον αποκλεισμό και κατάφερε να μεταφέρει την  βοήθεια στους Παλαιστίνιους συμμετείχε ένας ιταλός ακτιβιστής ο Βιττόριο Αριγκόνι ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ καθώς απήχθη και εκτελέστηκε από σαλαφίτες το 2011. Τον γνώριζα προσωπικά και η δραστηριοποίηση του για το παλαιστινιακό ζήτημα με είχε επηρεάσει πολύ. Η ιδέα για αυτό το ταξίδι, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, όταν έβλεπα στην τηλεόραση την φρικαλεότητα των βομβαρδισμών στην Γάζα. Είχα συγκλονιστεί»

Ο Αντρέα Ντι Μπλάζιο πήρε μαζί του τα απολύτως απαραίτητα μεταξύ αυτών και ένα tablet το οποίο έχει κρεμασμένο στο ποδήλατό του για να καταγράφει όλα αυτά που ζει στο ταξίδι αυτό που ήδη του έχει προσφέρει την δυνατότητα να μιλήσει σε πολύ κόσμο  για την Παλαιστίνη. «Δεν είμαι ακτιβιστής, θέλω να μιλήσω ως απλός άνθρωπος σε απλούς ανθρώπους για την ελευθερία και την δημοκρατία στην Γάζα» λέει συγκεκριμένα.

«Το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι πολιτικό και φυσικά τέτοια πρέπει να είναι και η προσέγγιση για την λύση του η οποία φυσικά είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πρέπει όμως ο καθένας να κάνει ό, τι μπορεί για να μεταφέρει τις πληροφορίες, πρέπει να καταστήσουμε τον κόσμο μάρτυρα του τι συμβαίνει εκεί. Να μην υπάρχει κανένας που να πιστεύει ακόμη ότι το Ισραήλ είναι“η καλύτερη δημοκρατία στην Μεσόγειο”»

Πολύς κόσμος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει ιδέα τις συμβαίνει στην Γάζα. «Πολλοί νόμιζαν ότι η σημαία της Παλαιστίνης στο ποδήλατό μου ήταν η σημαία της Ιταλίας ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι η Παλαιστίνη είναι νομός του Ισραήλ» λέει και προσθέτει «Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να μπω στην Γάζα γιατί αυτό σχεδόν είναι ανέφικτο αλλά να περάσω τα σύνορα του Ισραήλ με το ποδήλατο με τις Παλαιστινιακές σημαίες. Ξέρω ότι πιθανότατα θα με σταματήσουν στα ckeck points. Αναρωτιέμαι φυσικά ποιο θα είναι το επιχείρημα του Ισραήλ σταματώντας έναν Ιταλό πολίτη και ποιος θα είναι φυσικά ο αντίκτυπος από την πληροφορία αυτή»

«Στην Γάζα η κατάσταση θυμίζει σφαγή, έχουν περιφράξει έναν τόπο και του επιτίθενται. Ο πολύς κόσμος όμως δεν ξέρει ότι σε όλη την Παλαιστίνη η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Το μονοπώλιο του νερού βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ, δεν υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν περιοχές τεμαχισμένες και περιφραγμένες με συρματοπλέγματα.  Οι άνθρωποι εκεί ζουν σε συνθήκες κράτησης» εξηγεί μιλώντας για την εμπειρία που είχε σε προηγούμενο του ταξίδι στην Δυτική Όχθη και προσθέτει πως για να περάσει κανείς από τον έναν τομέα στον άλλο για να παέι στην δουλειά του ή στην οικογένειά του υποχρεώνεται σε ελέγχους που μπορεί  να κρατήσουν ώρες ή και όλη την ημέρα.

Βασανιστήριο αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και η προσπάθεια του κόσμου να προσευχηθεί σε τζαμιά στην Ιερουσαλήμ. «Πολύ συχνά τους πυροβολούν ενώ παράλληλα έχουν τοποθετήσει πολιτοφυλακές που με την συνοδεία αστυνομίας τρομοκρατούν και χτυπούν τον κόσμο που θέλει να προσευχηθεί»

«Η συνθήκη αυτή σε κάνει να αντιδράς βίαια όσο πασιφιστής και να είσαι» δηλώνει ακόμη ο Αντρέα Ντι Μπλάζιο ο οποίος εκφράζει την αναγκαιότητα να υπάρξει παγκόσμια κατακραυγή για το θέμα ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στο Ισραήλ να είναι μεγάλη.

Στην προσπάθεια αυτή αναγκαία θεωρεί και την συμβολή των αντισιωνιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ και αντιδρούν σε όσα γίνονται στην Παλαιστίνη. «Θα πρέπει προσπαθήσουμε και η ακαδημαϊκή κοινότητα να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ»

Όσον αφορά την στάση των ίσων αποστάσεων που πήραν ΜΜΕ απέναντι στην σφαγή στην Γάζα ο Άντρέα Ντιμπλάζιο απαντά με μια ερώτηση: «Μπορείς να μιλήσεις με ίδια μέτρα και σταθμά για κάποιον που πετά πέτρες όταν απέναντι του έχει μια χώρα με τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες και την πιο σύγχρονη τεχνολογία οπλικών συστημάτων; Μπορείς άραγε να βάλεις στην ζυγαριά αυτόν που ρίχνει πυροτεχνήματα με αυτόν που πραγματικά πυροβολεί;»

Ο Αντρέα Ντι Μπλάζιο αναχωρεί σήμερα από την Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κύπρο και από εκεί για την Δυτική Όχθη. Στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων από τις οποίες πέρασε, η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν μεγάλη. Ο ίδιος καλεί όποιον το επιθυμεί να συμπορευτεί στο στόχο του είτε στα σύνορα για την Κύπρο είτε στη συνέχεια του ταξιδιού του. Κλείνοντας την μικρή αυτή συζήτηση δεν ξέχασε να μας δείξει το ποδήλατο του και μας αποχαιρέτησε με την ευχή να μην ξεχνάμε ότι «τον φασισμό και τον νεοφιλελευθερισμό πρέπει να τον πολέμαμε σε κάθε επίπεδο και σε κάθε χώρα»

Σταυρούλα Πουλημένη

Μετάφραση: Βαρβάρα Κυριλλίδου

*Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες από την Παλαιστίνη είναι του Αντρέα Ντι Μπλάζιο. Στην τελευταία, όπως μας είπε, βλέπουμε τις πολιτοφυλακές που τρομοκρατούν αυτούς που θέλουν να προσευχηθούν

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η αμήχανη στιγμή που αναγκάζονται να μιλήσουν για «ανθρωπιστική τραγωδία» οι υποστηρικτές του ρατσιστικού λόγου

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη Πρασίνου