in

ΜΑΤ από το πρωί στον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Από νωρίς το πρωί στο χώρο όπου επιχειρείται η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία έχουν συγκεντρωθεί κλούβες των ΜΑΤ. Οι πρώτοι κάτοικοι και αλληλέγγυοι που πλησίασαν τον χώρο ενημερώθηκαν μάλιστα ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στους κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν μπει ήδη μηχανήματα τα οποία τοποθετούν συρματοπλέγματα για την περίφραξη του χώρου. Αυτή τη στιγμή στον ΣΜΑ προσέρχονται κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι εκτιμούν ότι οι κινήσεις εκ μέρους της αστυνομίας αυτές φανερώνουν προσπάθεια επανεκκίνησης των εργασιών. Σύμφωνα με πληφορορίες η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ενόψει και του κινδύνου να πληρώσει ρήτρες για την καθυστέρηση στην έναρξη του έργου που έχει υπάρξει λόγω των αντιδράσεων φορέων και κατοίκων , προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους ΟΤΑ και στην Αστυνομία. Έτσι το Σάββατο η αστυνομία με τη συνδρομή ανδρών της ασφάλειας μπήκε στο χώρο προκειμένου να φωτογραφίσει την περιοχή και να ετοιμάσει την σημερινή επιχείρηση.  

Στην σημερινή κινητοποίηση το παρών έδωσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και Δ. Χαραλαμπίδου αλλά και ο δήμαρχος Παύλου Μελά. Μιλώντας στο ΑΠΕ ο τελευταίος δήλωσε ότι «Το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά έχει λάβει απόφαση κατά του έργου. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και ετοιμότητα ώστε να διερευνήσουμε νομικά τρόπους, ώστε να καταθέσουμε έφεση κατά της άδειας εκτέλεσης του έργου»

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και μήνες οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται προκειμένου να μην κατασκευαστεί ο τεραστίων διαστάσεων ΣΜΑ που θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την ήδη υποβαθμισμένη περιοχή ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά έχει πάρει ομόφωνα αρνητική απόφαση για την κατασκευή του ΣΜΑ στην περιοχή, απόφαση που πάγωσε προσωρινά το έργο. Οι κάτοικοι μέσω του Δικτύου 50 συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ  εδώ και καιρό ζητούν να ξεκινήσει από την αρχή  η διαβούλευση για την ορθή  Διαχείριση των Απορριμμάτων μέσω  ένός σοβαρού πιλοτικού προγράμματος για την πρόληψη στην πηγή και διαλογή στην πηγή ένα κέντρο ανακύκλωσης που θα τα διαχειρίζεται και ένα μικρό ΣΜΑ (φορητού τύπου) που θα καταλήγει μόνο ένα μικρό μέρος των απορριμμάτων καθώς τα υπόλοιπα θα εκμεταλεύονται και θα αποδίδονται αντισταθμιστικά στους πολίτες και στο δήμο Παύλου Μελά. Σήμερα το Δίκτυο 50 θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά  στο πνευματικό Κέντρο “Τσακίρης” και για τον λόγο αυτό καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης  για να συζητήσουν από κοινού τις δράσεις του Δημοτικού Συμβούλιο με τους κατοίκους  από δω και περά για το ζήτημα αυτό. 

Δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ: Όλοι στον αγώνα-Ο ΣΜΑ δεν θα κατασκευαστεί

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Δίκτυο 50 συλλόγων και φορέων Δυτ. Θεσσαλονίκης ενάντια στην χωροθέτηση και κατασκευή του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας μετά σημερινή γεγονότα καλεί σε συναγερμό τους κατοίκους της Ευκαρπίας, της Δυτ. Θεσσαλονίκης και όλης της πόλης.

“Σήμερα τουλάχιστον 9 κλούβες των ΜΑΤ και ο εισαγγελέας λειτούργησαν ξανά ως ιδιωτικός στρατός του εργολάβου υπό τις εντολές του ΦΟΔΣΑ.Για άλλη μια φορά οι τοπικοί άρχοντες του ΦΟΔΣΑ πάνε  κόντρα σε χιλιάδες κατοίκους της Δυτ. Θεσσαλονίκης που υπογράφουν ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ, κόντρα σε 60 και πλέον συλλόγους και φορείς  που πρωτοστατούν σε αυτό το δίχρονο αγώνα, σε δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της πόλης που έχουν ταχθεί υπέρ των κατοίκων που αντιδρούν καθώς και στο Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, που ομόφωνα δύο φορές έχει ταχθεί κατά του έργου.Με την συνδρομή των ΜΑΤ και του εισαγγελέα προσπαθούν να επιβάλουν ένα γιγάντιο και καταστροφικό για την περιοχή μας έργο, ενάντια στην βούληση της τοπικής κοινωνίας να ακολουθηθεί μια ορθή διαχείριση για τα απορρίμματα.” σημειώνει το Δίκτυο και προσθέτει:”Ας ξέρουν καλά πως με την καταστολή και την επιβολή αστυνομοκρατίας δεν θα τα καταφέρουν ούτε και αυτή τη φορά!”

“Το δίκιο είναι πιο ισχυρό απ την κρατική καταστολή, τις πληρωμένες δημοσκοπήσεις, και τα εργολαβικά συμφέροντα που θέλουν την καύση σκουπιδιών και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.” καταλήγει στην ανακοίνωσή του καλώντας στην σημερινή παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και κάθε πρωι στις 7 στην πλατεία Δημοκρατίας με κατεύθυνση το χώρο του εργοταξίου.

ΣΥΡΙΖΑ:Να σταματήσει η κατασκευή του ΣΜΑ στην Νέα Ευκαρπία

“Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων οι οποίοι αντιτίθενται στην κατασκευή του ΣΜΑ, ένα γιγάντιο έργο με το οποίο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και πλήττεται το περιβάλλον.
Υποστηρίζει το δημόσιο διάλογο με όλους τους επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κοινωνικά αποδεκτό, με οικονομικό όφελος για τους δήμους και τους δημότες και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε σχετική ανακοίνωση  και καλεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΜΑ Ευκαρπίας,στις 11 π.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού “Τσακίρης”,  στη Σταυρούπολη.Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά, Τάκης Θεοδοσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κύπρος:Άκαρπες οι χθεσινές διαπραγματεύσεις για το “κούρεμα”

Μετωπική σύγκρουση τρένων χθες στην Ελβετία