«Λουκέτo» σε 1.000 περίπτερα

Λουκέτο έβαλαν 1.000 περίπτερα τους τελευταίους οκτώ μήνες σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της φοροκαταιγίδας στα τσιγάρα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει επίσημη έρευνα του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προέκυψε από την επεξεργασία των αιτήσεων διακοπής δραστηριότητας που κατατέθηκαν στις Εφορίες.

Δηλαδή το 6,6% από το σύνολο των περιπτέρων κατέβασε ρολά και οι μικροεπαγγελματίες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη δραστηριότητα εξαιτίας των νέων φόρων στα τσιγάρα, που είχε ως συνέπεια τη μείωση των κερδών τους.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των κερδών ενός περιπτέρου προερχόταν από τις πωλήσεις των καπνικών προϊόντων.
Το «κύμα» λουκέτων που σαρώνει τα περίπτερα προκαλεί τσουνάμι στην αγορά, αφού το κάθε περίπτερο έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τους προμηθευτές.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα φέσια που άφησαν πίσω τους οι περιπτερούχοι ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ και κάποιοι άλλοι τα ανεβάζουν πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός των περιπτέρων έφθανε τις 15.000 στα τέλη του 2009.
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή προς το θετικότερο της φορολογίας των τσιγάρων, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο την άνοιξη του 2011 να έχουν βάλει λουκέτο το 30% των περιπτέρων που αντιστοιχεί σε 4.000.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Πλακόπουλος υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να αλλάξει άρδην το φορολογικό καθεστώς στα τσιγάρα αν θέλει να εισπράττει έσοδα, διότι σε άλλη περίπτωση θα υποχρεωθεί να τα αναζητήσει από άλλες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος στα καπνικά προϊόντα είναι από τους πιο αποδοτικούς και συγκρίνεται με αυτόν των καυσίμων.
«Αιμοδότες»

Οι καπνιστές είναι οι καλύτεροι «αιμοδότες» του φορολογικού μηχανισμού.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης πρόσφατα προανήγγειλε την αλλαγή των φόρων στα τσιγάρα, καθώς οι απανωτές αυξήσεις που έγιναν στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν πέτυχαν τον στόχο τους.
Οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους προς τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ως πιο πιθανό σενάριο την αύξηση του παγίου φόρου στο 90%, από 75% που είναι σήμερα, ο οποίος θα οδηγήσει την αύξηση της τιμής των «φθηνών» τσιγάρων. Σήμερα η μέση τιμή του φθηνού πακέτου είναι στα 2,4 ευρώ και θα ανέλθει στα 2,9 ευρώ.
Η κίνηση αυτή όμως θα χτυπήσει την εγχώρια καπνοβιομηχανία και θα λειτουργήσει υπέρ των πολυεθνικών, που κάνουν εισαγωγές «ακριβών» τσιγάρων. Ακόμη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση ο συνολικός φόρος να επανέλθει στο 73,47% που ήταν στα τέλη του 2009, ενώ σήμερα φθάνει στο 85,7%.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ήταν η καλύτερη λύση, αφού θα επιτρέψει στα περίπτερα να επιβιώσουν και το κράτος θα εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από τις αυξήσεις φόρων έχει πάρει μόλις 1 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2010.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων