LIVE: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τη λίστα στην Βουλή

Παρεπέμπει στην Ολομέλεια η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον αριθμό των καλπών για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη  για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ασυνήθιστη μεν νόμιμη δε  η εν λόγω κίνηση αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Διάσκεψη των Προέδρων κατέληγε σε κοινή απόφαση. Η Διάσκεψη εισηγηθηκε χθες τρεις κάλπες με την κυβέρνητική πλειοψηφία να προτεινει να στηθούν 3 κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις των κομμάτων, χωρίς όμως οι βουλευτές  να υποχρεούνται να ρίξουν ψηφοδέλτια σε όλες. Με αυτόν τον τρόπο  θα επιδιώξει να αποφύγει τις όποιες διαρροές καθώς όσοι “παραστρατήσουν” θα γίνουν αντιληπτοί γεγονός όμως που ακυρώνει τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας. Εν τέλει δεν γνωρίζουμε ακόμη αν κάθε βουλευτής θα υποχρεούται να προσέλθει σε όλες τις κάλπες ή μόνο σε μια.

Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατέληξε και θα προχωρήσει σε διαβούλευση με όλα τα κόμματα. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι αν θα προστεθούν οι ψήφοι όλων των καλπών ή αν το αποτέλεσμα θα αφορά την κάλπη με την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην μη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων και την μη παραπομπή κανενός προσώπου.

Τα πάντα κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει “διαρροές” με όλες της, τις προτάσεις να έχουν στο φόντο την αποτροπή των διαρροών από Βουλευτές. Στο απόσπασμα η δημοκρατία και η μυστικότητα της ψήφου. 

 

Συνεχής Ενημέρωση

12:00 Ξεκίνησε η ψηφοφορία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης

10:51 Η διαδικασία έχει διακοπεί λόγω εμπλοκής σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι 4  ψηφοδέλτια και ένα λευκό με τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για τα αδικήματα που θα πρέπει να παραπεμφθεί το κάθε πρόσωπο.  Ο Α. Τσίπρας “αποκάλυψε” ότι με αυτόν τον τρόπο παρά το γεγονός ότι θα έχουν ψηφίσει 300 βουλευτές την πρόταση για παραπομπή του Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορεί να παραπεμφθεί γιατί καμία πρόταση δεν θα έχει πάρει τον αριθμό της απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή 151 ψήφους.

10:35 O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης πρότεινε να δημιουργηθούν νέα ψηφοδέλτια όπου να αναφέρονται τα προτεινόμενα αδικήματα έτσι ώστε ο κάθε βουλευτής να μπορεί να ψηφίσει τα αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να παραπεμφθούν οι Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος Παπανδρέου. Αλλιώς όπως είπε οι ψήφοι δεν θα μπορούν να αθροιστούν και θα οδηγηθεί η ψηφοφορία σε φιάσκο. 

10:13 Έγινε ψηφοφορία δια εγέρσεως σχετικά με το αν η ψηφοφορία πρέπει να γίνει σήμερα ή αύριο μετά την ανάγνωση των νέων στοιχείων. Πλειοψήφισε η άποψη η ψηφοφορία να γίνει σήμερα.

10:08 Τον λόγο πήρε η Α. Παπαρήγα αναφερόμενη στην συμπληρωματική αναφορά των οικονομικών εισαγγελέων με νέα στοιχεία τονίζοντας την δυσκολία να διαβαστούν τόσες σελίδες εγγράφων καθώς και την αδυναμία να ψηφίσουν χωρίς την μελέτη τους.

9:50 Τον λόγο πήρε ξανά ο Α. Τσίπρας: “Φωνάζει ο κλέφτης για να ακούει ο νοικοκύρης, το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου δεν είναι η επί δύο χρόνια απόκρυψη της λίστας, αλλά η δημοσιοποίησή της” τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε.”Εμείς την ώρα που ο λαός έτρωγε χημικά στο Σύνταγμα καταψηφίζαμε το μεσοπρόθεσμο και δε σκεφτόμασταν πως μια μέρα ο κ. Βενιζέλος θα μας κουνάει το δάχτυλο…
 
9.36:Ο Ευ. Βενιζέλος ζητά ξανά το λόγο
 
21:32 Αλ. Τσίπρας: Εμείς θα είμαστε εδώ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας, θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή για να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Το μονο σίγουρο είναι ότι για την κοινωνία αυτές έχουν αποδοθεί

21:10  Αλ. Τσίπρας: “Μας κατηγόρησε για δήθεν φλερτ με τη βία, για να κρύψει έρωτες, που κατεληξαν σε γάμους με τη διαπλοκή”

21:06 Αλ. Τσίπρας ” Ο Βενιζέλος αντί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ”

20:59 Στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Αλ. Τσίπρας

20:20 Για στόχο να χτυπηθεί και να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του κάνει λόγο ο Ευ. Βενιζέλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως απώτερος στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό του μέγεθος. Τον κατηγόρησε ακόμη για αριστερίστικες πρακτικές και πολιτική νομιμοφροσύνης.

20:15 Στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος

19:41 Στο βήμα ο Π. Μουτσινάς, ανεξάρτητος βουλευτής

19:35 Στο βήμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης

18:36 Από σκοπιμότητα και όχι από ανικανότητα δεν χρησιμοποιήθηκε η λίστα , σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς αυτό προστάτευε τους πλούσιους φίλους των κυβερνήσεων. Ο κ. Παπαδημούλης συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Βενιζέλος επί ένα χρόνο έλεγε πως δεν ήξερε για την λίστα σε ερωτήσεις στην Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκλεισε λέγοντας πως οι Καπελέρης και Διώτης ήταν πολιτικές επιλογές των Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου και οι ευθύνες τους, αν και δεδομένες, δεν διαγράφουν τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών.

18:22 Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Σοφία Σακοράφα

18:08 Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης

17:48 Στο βήμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος

17:41 Για όξυνση των θεωριών συνωμοσίας έκανε λόγο ο Μ. Χρυσοχοϊδης προιόντα των οποίων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η φράση αυτή προκάλεσε την οργή των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

17:35 Στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης

17:26 Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

16:40 Στο βήμα ο Ν. Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

16:18 Η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα

16:10 Στο βήμα ο Ι. Μιχελογιαννάκης, ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Ηρακλείου

16:08 Διάχυτες είναι οι πολιτικές ευθύνες σύμφωνα με τον Σπ. Λυκούδη. Ως ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι θα είναι παρόντες και σε ετοιμότητα για ότι προκύψει με την προανακριτική εξέταση και για όποιον προκύψει.

16:07 Στο βήμα ο βουλευτής της  ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης

15:10 Στο βήμα η Χρυσούλα Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

15.09: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,  Δ. Κρεμαστινος στο βήμα.

15.04: Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος στο βήμα.

14.53: Στις 19.00 η ψηφοφορία σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρείου της Βουλής. Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά περισσότερες ώρες στην διαδικασία της συζήτησης.

14.52: Στο βήμα η Κ. Παπακώστα, Βουλευτής της ΝΔ.

14.46: Στο βήμα ο Θ. Δρίτσας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

14.38: Ξεκινά ο β’ κύκλος των ομιλητών. Στο βήμα ο Βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης.

14.34: Στις 18.00 η ψηφοφορία

14.27: Παπακωνσταντίνου: “Δεν εμπλέκομαι στην αλλοίωση”

14.15: Γκιόκας: “Η απαίτηση του λαού είναι η τιμωρία των υπευθύνων” τόνισε. “Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος κράτησαν στα συρτάρια τα αρχεία, τα απέκρυψαν και τα πηγαινοέφαιρναν” προσέθεσε.

13.47: Οικονόμου: Αναφερόμενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως “αν και είχε την υποχρέωση να καταθέσει αυτούσια τη λίστα, όπως την παρέλαβε,  προέβη στη διαγραφή τριών ηλεκτρονικών αρχείων”.

13.10: Καπερνάρος: Πως ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου άλλαξαν το στικάκι τόνσιε και προσέθεσε “στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Ιωάννης Διώτης”. 

12.58: Μανιάτης: “Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί σε πολιτική ομηρία” τόνισε και προσέθεσε πως στόχος της παραπομπής Βενιζέλους είναι “να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ”. 

12.44: Στην Βουλή ο Παπακωνσταντίνου. Θα μιλήσει για 30 λεπτά κατά την διάρκεια της συζήτησης

12.33: Κωνσταντοπούλου: “Πρέπει να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες” τόνισε και προσέθεσε πως είναι ένα εγκλημα που έχει καταγραφεί και έχει στοιχειοθετηθεί.

“Διακινούσαν το αρχείο χέρι με χέρι στο μιλητό” ανέφερε και προσέθεσε πως “εμφανίζονται ανίκανοι που κατά λάθος έκαναν λάθος χειρισμούς. Είναι επικίνδυνοι και τους κατηγορούμε για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος”.

12.24: Γραπτό υπόμνημα δημοσιοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος στο οποίο αναφέρει πως “ουδέποτε ενημερώθηκα για την ύπαρξη της λίστας” και προσθέτει “δεν περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες για την λίστα από καμία πηγή”. Τέλος τόνισε πως “ουδεμια ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπο μου”.

12.07: Μαρκογιαννάκης: “Ύποπτες συμπεριφορές” και “συμπεριφορά που αγγίζει το δόλο” για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Μαρκογιαννάκης.

11.43: Ξεκινά η συζήτηση Εισηγητές από τις ΚΟ των κομμάτων: Ο Μαρκογιαννάκης από την ΝΔ, η  Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, ο Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ο Κασιδιαρης από την Χ.Α, ο Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ και ο  Γκιόκας από το ΚΚΕ.

11.40: Μεϊμαράκης: Αυτό είναι προτροπή. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους Βουλευτές.

11.35: Παπαδημούλης: Υπάρχει μια διαφορά. Προτείνουμε για να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή στην ψηφοφορία να ρίξουν όλοι οι βουλευτές ψηφοδέλτιο, ό,τι θέλουν, σε όλες τις κάλπες για να διατηρηθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

11.34: Μεϊμαράκης: Τα κόμματα συμφωνούν σε ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών 4 κάλπες ανα πρόσωπο 4 ψηφοδελτια με τα αδικηματα της κάθε πρότασης

11.28: Παπαδημούλης: Να μοιραστούν 5 ψηφοδέλτια. 1 για κάθε πρόσωπο και 1 λευκό και όλοι οι Βουλευτές να περάσουν από όλες τις κάλπες για να διασφαλιστεί το μυστικό της ψήφου.

11.26: Βορίδης, ΝΔ: Συμφωνεί σε 4 κάλπες με ψηφοδέλτιο κατά πρόσωπο και κατά αδίκημα

11.20: ΔΗΜΑΡ: 4 κάλπες με ψηφοδέλτιο κατά πρόσωπο και κατά αδίκημα

11.17: 4 κάλπες, 4 πρόσωπα και 4 ψηφοδέλτια ζητά το ΚΚΕ

11.13: Καμμένος και Χ.Α: Συμφωνούν σε 4 κάλπες

11.00: Τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο ζήτησε ο Βενιζέλος στην Βουλή

10.56:  Την απόφαση να συμμετάσχει μόνο στηνς ψηφοφορία επί των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ΄’ελαβε η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Ο λόγος; Να μην νομιμοποιήσει πρόταση που συνυπογράφει η Χρυσή Αυγή. 

10.54: Μία κάλπη και για τα 4 πρόσωπα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και ονομαστική ψηφοφορία για την διαδικασία.

10.50: Νέα πρόταση της κυβέρνησης με πρόταση του ΠΑΣΟΚ: Τρεις ψηφοφορίες και  επτά κάλπες.

1 κάλπη: Η κυβερνητική πρόταση που παραπέμπει τον Γ. Παπακωνσταντίνου 
1 κάλπη: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τέσσερα ψηφοδέλτια 
4 κάλπες: Η πρόταση των ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής για  Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο
 
Δείτε LIVE την συνεδρίαση
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ σήμερα

Η πρόταση της αποανάπτυξης και η οικοαριστερή προσέγγιση (βίντεο)