in

Κυρ. Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος της χώρας η διαθεσιμότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος της χώρας η διαθεσιμότητα

Αισιόδοξος πως ο στόχος της διαθεσιμότητας για 12.500 υπαλλήλους έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί, εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Όπως σημείωσε, τα υπουργεία κατά βάση ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση που είχαν αναλάβει απέναντι στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι πλέον έχει τεθεί σε πορεία ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος της χώρας, που είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε απόλυτους αριθμούς στο σύνολο του Δημοσίου το 4% των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας, ενώ το 2% θα απολυθεί», τονίζοντας στη συνέχεια ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μικροί σε σχέση με το μέγεθος του Δημοσίου, αλλά και τη «σφαγή» που έγινε στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 υπάλληλοι από τα τέλη Ιουλίου, έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για άλλους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς, οπότε -όπως συμπλήρωσε- απομένει ένας αριθμός περίπου 6.000 υπαλλήλων έως τους 12.500, που είναι ο στόχος.

Ερωτηθείς σχετικά με το από πού θα βρεθούν οι υπόλοιποι 12.500 για το 2014, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό, όταν έρθει η ώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν υπάλληλοι, που μπήκαν στο πρώτο κύμα της κινητικότητας, επανατοποθετήθηκαν και δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από τη νέα θέση εργασίας, που τους προτάθηκε.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν θα υπάρξει εκπαίδευση στους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν σε άλλη θέση από αυτήν που εργάζονταν μέχρι πρότινος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «θα υπάρξει εκπαίδευση από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, θα υπάρξουν 5.000 έως 10.000 προσλήψεις εντός του 2013, με προτεραιότητα στον τομέα Υγείας, τη στελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων, τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, όπως και τη νέα Δημόσια Τηλεόραση.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι μεταπτυχιακές σπουδές και η σχολή δημόσιας διοίκησης ευνοούνται όπως επίσης και η προϋπηρεσία, αλλά και ο τρόπος που μπήκε κάποιος στο Δημόσιο.

Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. «Οι πολύτεκνοι εξαιρούνται συνολικά και οι τρίτεκνοι απορροφώνται κατά προτεραιότητα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στους συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «Του ΑΣΕΠ θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση, το είχα πει και πριν καθίσω σε αυτή την καρέκλα».
Σχετικά με τα πλαστά δικαιολογητικά και τους λεγόμενους «κοπανατζήδες», ο υπουργός επισήμανε πως δεν έχει μία σαφή εικόνα για τον αριθμό των επίορκων, υπογραμμίζοντας ότι οι «κοπανατζήδες ελέγχονται και θα τιμωρηθούν».

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια της μονιμότητας και να περάσουμε σε αυτήν της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης» ανέφερε  μεταξύ άλλων.

Υπερθεματίζοντας  για το σχέδιο κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Η κινητικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία στην οποία κάποιος προσφέρει εντός εισαγωγικών υπαλλήλους, μπορεί και να πάρει υπαλλήλους διότι όπως έχουμε πει η πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα μπουν σε αυτήν τη διαδικασία θα επαναπορροφηθούν»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο δικός του ρόλος στη διαδικασία της κινητικότητας είναι εποπτικός, σημειώνοντας πάντως ότι η συνεργασία του με τα αρμόδια υπουργεία είναι άψογη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απαλλαγείτε από τις άφθες με φασκόμηλο!

ΟΣΥΠΑ: Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων