in ,

Κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα

Κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα

Αναταραχή επικρατεί στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, την ώρα που υπό κατάληψη βρίσκονται γυμνάσια και λύκεια.

Οι μαθητές αντιδρούν στο νέο λύκειο που όπως αναφέρουν τους μετατρέπει σε “πειραματόζωα” ενώ κάνουν λόγο για “νέο αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα” που οδηγεί στο διωγμό των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια και τους ωθεί στην απλήρωτη μαθητεία. Επιπλέον οι μαθητές αντιδρούν στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και του νέου τρόπου προαγωγής. Ταυτόχρονα ζητούν να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές καθώς και οι ελλείψεις σε σχολικά βιβλία.

“Η αναγκαιότητα ενός εκπαιδευτικού μετώπου είναι πιο έντονη από ποτέ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις των μαθητικών συλλόγων για την διεκδίκηση της εκπαίδευσης και παιδείας που οραματιζόμαστε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαζί στους δρόμους να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν, γιατί μόνο με τον ξεσηκωμό έρχεται η ανατροπή”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό Μαθητών Χανίων.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν μεγαλειώδη συλλαλητήρια από τους μαθητές καθώς επίσης και σε Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Βόλο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Λάρισα και άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενδεικτικά υπό κατάληψη βρίσκονται το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας, 19 από τα 50 σχολεία στα Χανιά, 18 από τα 24 στην Άρτα, 12 από τα 25 σχολεία στη Πρέβεζα.

Στην Αττική εκτιμάται ότι υπό κατάληψη τελούν περίπου 100 σχολεία και όσον αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα υπό κατάληψη ήταν σχολεία σε περιφερειακούς Δήμους καθώς και το Μουσικό σχολείο κ. α.

Ανδ. Λοβέρδος: 500 καταλήψεις σχολείων σε όλη τη χώρα

 Στο θέμα των καταλήψεων στα σχολεία αναφέρεθηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του οι καταλήψεις φτάνουν τις 500.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει έτσι» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας «να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά». «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις» προειδοποίησε.

«Ξεκινά σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, μία κινητοποίηση που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να γίνουν τα μαθήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «σήμερα άρχισε κύμα καταλήψεων στα σχολεία».

Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα: «Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Είναι μέρες για φροντιστήρια; Η ύλη αυτή που θα πάει; Είναι πολύ μεγάλο θέμα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Aγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο “νέο σχολείο” και πορεία που κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης οργάνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε μέσω Facebook απ’ όπου οι μαθητες προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να τους στηρίξει στον αγώνα τους και να να συμμετέχει στην κινητοποίηση. Πάνω από χίλιοι μαθητές συγκεντρώθηκαν με κεντρικό σύνθημα “δυναμώνουμε τον αγώνα για καλύτερη μόρφωση και ζωή” και “οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλευουνε για μόρφωση και κοινωνια άλλη”.

Αστυνομία απέναντι σε μαθητές στο 4ο Θεσσαλονίκης

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών. Σε ανακοίνωση του αναφέρει πως “είναι η τέταρτη εβδομάδα μαθημάτων και πως η μεταφορά των μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης και το πρόβλημα με τα δύο δρομολόγια που λείπουν από το σχολείο δεν έχει λυθεί ακόμα. 88 μαθητές εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται από μισθωμένα λεωφορεία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το facebook στο 4ο Λύκειο-Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία ώστε να αποτρέψει τους μαθητές να αποχωρήσουν από το σχολείο (φώτο από το facebook).

 
   

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Στις 13 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη των 16 συλληφθέντων φοιτητών στο Πολυτεχνείο του 2012