Κρίσιμη συνάντηση της G7 για τις νομισματικές υποτιμήσεις

Οι νομισματικές υποτιμήσεις θα τεθούν σήμερα Παρασκευή στο επίκεντρο της συνοδού των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ουάσιγκτον.
 Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά θα εξετάσουν την κρίση που σοβεί του τελευταίους μήνες, λόγω των παρεμβάσεων στην νομισματική πολιτική και τις τεχνητές υποτιμήσεις.

  Σφοδρή κρατική αναμένεται να ασκηθεί στις ΗΠΑ, καθώς το υποτιμημένο δολάριο θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χώρων και πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Προς συζήτηση θα τεθεί και η άρνηση της Κίνας να αποδεχθεί το αίτημα για ταχύτερη ανατίμηση του γουάν. Η Κίνα διαθέτει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, ωστόσο εμμένει σε χαλαρή νομισματική πολιτική τροφοδοτώντας τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.
Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές μιλούν για αδιέξοδο και δεν αναμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα επί του νομισματικού ζητήματος κατά τη σύνοδο της G7. Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποίησε ότι οι χώρες που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις συναλλαγματικές του ισοτιμίες δημιουργούν κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης.
Η συνοδός των υπουργών Οικονομικών της G7 αναμένεται να ασχοληθεί και με την τακτική εξέταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, θα εξετάσει το αίτημα του ΔΝΤ, να καταστούν υποχρεωτικά τα «Προγράμματα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα» για τις χώρες που θεωρούνται οι πιο σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σήμερα το πρωί το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995 έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα υποτιμήσει το δολάριο για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Το δολάριο διατηρήθηκε στα 82,36 γιέν, ενώ σε σχέση με το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3917 ευρώ. Το ισχυρό γεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές, αφού τα ιαπωνικά προϊόντα γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά, ενώ μειώνεται και η κερδοφορία των εξαγωγικών εταιριών όταν επαναπατρίζονται τα έσοδά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 5,05 τρισεκατομμύρια γεν σε ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, για να αντιμετωπίσει την άνοδο της ισοτιμίας του γεν και την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πακέτο περιλαμβάνει δημόσια έργα και μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα υποβάλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΓΕΝΟΠ: Υπέρ ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέα διαρροή τοξικής λάσπης φοβούνται στην Ουγγαρία