Κρίσιμη η αυριανή απεργία που καλούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις και τα σωματεία σε όλα τα ΜΜΕ

Από τις σημαντικότερες του κλάδου θεωρείται η αυριανή απεργία που έχουν κηρύξει σε όλα τα ΜΜΕ  η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι Ενώσεις Συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ένα σημείο εκκίνησης ενός αγώνα ο οποίος θα καλύπτει όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και οποίος θα πρέπει να είναι νικηφόρος. Ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά τις αμοιβές των εργαζόμενων με μπλοκάκια, τους ολοένα και περισσότερους ανέργους από τον χώρο αυτό και γενικότερα όλη την επίθεση που εξαπολύουν τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Διαφορετικά θα συνιστά την ταφόπλακα όλων των δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μέχρι σήμερα και αλλαγή του εργασιακού τοπίου το οποίο μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε χωματερή όπου ο κάθε εργοδότης μπορεί ανά πάσα στιγμή να πετάξει τον εργαζόμενο.. σαν να είναι σκουπίδι. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή απειλή στους εργαζόμενους του συγκροτήματος Αλαφούζου, στο ραδιοφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ότι αν δεν υπογράψουν μέχρι τις 4:00 το απόγευμα την κατά 10%  μείωση των μισθών τους …τους περιμένει η απόλυση. Στον ΔΟΛ πάλι, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Ψυχάρη με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ παρουσία του εκπροσώπου των εργαζομένων του ΒΗΜΑτος ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα. Ο εκδότης βέβαια, γνωστός για την τακτική τρομοκράτησης και τραμπουκισμού, ζήτησε αρχικώς να μην παρίσταται ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (απόφαση που πάρθηκε στη τελευταία συνέλευση των εργαζόμενων στο Βήμα το Σάββατο). Τελικά ο εκδότης συμφώνησε να παρεβρίσκεται αλλά … χωρίς δικαίωμα λόγου…

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στον τύπο σε συγκέντρωση στις 11 η ώρα το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έξω από τα γραφεία της (Ακαδημίας 20) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εργασίας επισημαίνοντας ότι: 

 

“Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ. Υπογραμμίζουμε, επίσης, τις αδιαπραγμάτευ­τες θέσεις μας, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις μέχρι τώρα αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, οι οποίες ενημερώνουμε ότι θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με τις μαζικές απολύσεις. Αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο την δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι δεν συναινούν σε μέτρα εναντίον τους. Στο σκοτεινό μέλλον που επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιτάσσουμε το αγωνιστικό μας παρόν.

Η ΠΟΕΣΥ από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι “δεν θα ανεχθούμε μειώσεις στους μισθούς, υποβάθμιση των ΣΣΕ, απολύσεις και δυσμενείς τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις” και καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις “να σταματήσουν αμέσως τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ όπου μπορούν να συζητηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί στον Τύπο”.

 

Η διαδκλαδική Πρωτοβουλία εργαζομένων/ ανέργων στα ΜΜΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι “Την Τρίτη παίζεται η ίδια η αξιοπρέπειά μας. Αν δεν είμαστε χιλιάδες στην πορεία, τότε ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος θα μας σαρώσουν κυριολεκτικά γιατί εμείς θα έχουμε πρώτοι ολοκληρωτικά παραδοθεί. Πόσο καλός δημοσιογράφος είναι το παιδί της σφαλιάρας; Τι είδους ενημέρωση προσφέρει ένα φοβισμένο ανθρωπάκι; Και πως θα υπερασπιστεί οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο, οποιοδήποτε άλλο αγώνα κάποιος που δεν τόλμησε καν να δώσει τον δικό του;Το Μνημόνιο και η υπαγωγή της χώρας στην τριπλή κηδεμονία αν και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία,  βρήκε τους περισσότερους από εμάς άκαπνους. Ξεκομμένους εδώ και χρόνια από τα σωματεία μας, που έτσι κι αλλιώς δεν έκαναν και καμιά σοβαρή προσπάθεια να μας πλησιάσουν. Μόνους σε έναν χώρο όπου ο ανταγωνισμός θεωρείται αρετή και προϋπόθεση για προαγωγή. Άπειρους συνδικαλιστικά και χωρίς καμία σπουδαία παρακαταθήκη πολιτικής δράσης. Συνάδελφοι, είμαστε άκαπνοι, αλλά δεν θα πάμε άκλαυτοι.”

 

πηγή: enet, diakladikimme

 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Για λιγότερο κράτος και “κοινωνία που συναινεί” κάνει λόγο ο Παπανδρέου

“Ανυπακοή”, “απεργία διαρκείας” τα συνθήματα της μαζικής διαδήλωσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ