in

Κοντά σε αδυναμία λειτουργίας ο ΟΛΘ- Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Κοντά σε αδυναμία λειτουργίας ο ΟΛΘ- Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στην πώληση της Ο.Λ.Θ. ΑΕ και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων μαζί με την δραματική μείωση του προσωπικού της Ο.Λ.Θ ΑΕ και την ανάγκη άμεσων προσλήψεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν οι σύλλογοι και τα σωματεία εργαζομένων  του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί στις 11:00 στον 1ο προβλήτα “Εντευκτήριο” Συνταξιούχων και Υπαλλήλων.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας προχωρούν σε πανλιμενική απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη, αντιδρώντας στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και διεκδικώντας λιμάνια δημόσιου χαρακτήρα, με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις καθώς και προσλήψεις τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες των Οργανισμών Λιμένων.

Ήδη η ΟΜΥΛΕ σε επιστολή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ναυτιλίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αντίστοιχα, έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού στην Ο.Λ.Θ. ΑΕ γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης των φορτίων.

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, παρόλο που η ΟΛΘ ΑΕ βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των εταιρειών εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος και ως προς την υψηλή κερδοφορία και ως προς τα υψηλά διαθέσιμα, υπάρχει μια παράμετρος που δεν εμφανίζεται συνήθως στα στοιχεία και αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στην προοπτική του λιμανιού: πρόκειται για τον αριθμό των εργαζομένων, που, όπως σημειώνουν, υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών.

Οι ελλείψεις παρατηρούνται σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού με το πρόβλημα να  επιτείνεται στη  πρώτη γραμμή παραγωγής, στη φορτοεκφόρτωση και στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης φορτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ΟΛΘ Α.Ε. που παρέθεσε η ΟΜΥΛΕ, ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων σήμερα ανέρχεται στις 270 και είναι το 43% του συνόλου των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λειτουργεί με καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας εκτάκτου ανάγκης» με το 56,8 % του αναγκαίου προσωπικού και  ταυτόχρονη αύξηση της  διακίνησης φορτίου.

Παράλληλα, το προσωπικό του λιμανιού έχει μειωθεί κατά 30,73% την τελευταία πενταετία, με 200 συνολικά αποχωρήσεις, σημαντικό κομμάτι των οποίων αφορά εργαζομένους πρώτης γραμμής (τεχνικοί, χειριστές), χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις.

Για το υπαλληλικό προσωπικό ( χειριστές τεχνικούς και διοικητικούς) η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει το -35,70% , δηλαδή 150 αποχωρήσεις αφορούν στο υπαλληλικό προσωπικό και το 50% αυτών σε Τεχνικό Χειριστές και πάνω από το 70%, εργαζομένους στη “πρώτη γραμμή”

Να σημειωθεί πως από το 2009 η διακίνηση αυξήθηκε πάνω από 18,95% στο συμβατικό φορτίο και κατά 19,29% στα εμπορευματοκιβώτια, στοιχεία που αποτυπώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες .

Το πρόβλημα επιτείνεται, όπως προσθέτουν οι εργαζόμενοι, και από την εφαρμογή των μειώσεων που επιβάλλει ο 4024/2011 στις αποδοχές και ότι αυτές υπολογίζονται στο μέσο κατά κεφαλή μηνιαίο κόστος, (-35% στις αποδοχές του 2009 ). Με τη συντελεσμένη μείωση προσωπικού φαίνεται καθαρά ότι διακίνηση φορτίου – χρόνος εργασίας και αμοιβές είναι αντιστρόφως ανάλογα ποσά . όσο αυξάνεται ο χρόνος εργασίας τόσο μειώνονται οι αποδοχές .

«Αντιμετωπίζουμε μια εντελώς στρεβλή κατάσταση, η οποία παίρνει ακραία χαρακτηριστικά και όσο καθυστερεί η απόφαση για πρόσληψη προσωπικού τόσο βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδυναμία λειτουργίας του Οργανισμού», τονίζουν μεταξύ άλλων.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα να συνεχίζονται οι πολιτικές που απαξιώνουν αναπτυξιακά εργαλεία και συντελούν στον μαρασμό της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης σε μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία επιχειρήσεις κερδοφόρες και αναπτυσσόμενες να χάνουν την δυναμική τους από την έλλειψη προσωπικού», καταλήγουν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΕΔΥΕΘ: Εκδήλωση-συζήτηση για το Παλαιστινιακό

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς