in

Κομμουνισμό και χάος θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κομμουνισμό και χάος θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι τιτλοφορούν το άρθρο τους οι οι Μάντισον Μάριατζ και η Κάριν Χόουπ, (Madison Marriage – Kerin Hope) στην εφημερίδα Financial Times που μας ενημερώνουν για τις εντεινόμενες ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών που προκαλεί η έκβαση της επικείμενης προεδρικής εκλογής εξαιτίας του ενδεχόμενου να αναλάβει τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Οι υπογράφοντες μας παραπέμπουν στον διάσημο πλέον για την ενασχόληση του με την επίσκεψη Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο, κ. Σπόουνερ (Joerg Sponer), αναλυτή του Capital Group, που “ενημερώνοντας” την παγκοσμια κοινότητα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε «χειρότερο από τον κομμουνισμό» και «ολοκληρωτικό χάος». «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση θέλουν να ρευστοποιήσουν τα πάντα στην Ελλάδα», ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ οι Μάριατζ και Χόουπ αναφέρουν στο άρθρο τους αναλυτικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ο κ. Σπόουνερ συμμετείχε σε κάποια από τις συναντήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως πως άλλα στελέχη του Capital Group ήσαν παρόντα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το σημείωμα δεν εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των αναλυτών του.

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος Ελλήνων τραπεζικών και χρηματιστών έσπευσαν στο Λονδίνο για να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους πελάτες τους. «Το road-trip του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές», δήλωσε ένας εκ των τραπεζιτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στέλεχος πωλήσεων της Bank of America Merrill Lynch (η οποία διοργάνωσε event με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη), απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες του με τίτλο: «Ελληνική Τραγωδία».

Στο σημείωμα συνοψιζόταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τη διακοπή των αποκρατικοποιήσεων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με την τρόικα και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. 

«Τα σημάδια για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι σαφή και ανησυχητικά. Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αστάθεια κατά τους προσεχείς μήνες», αναφέρεται στο σημείωμα.

Η Ελένη Παπούλα, αναλύτρια της Berenberg, πρόσθεσε: «Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε αξιόπιστη στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου, με βάση τις συζητήσεις μου με ανθρώπους που ήσαν παρόντες στις συναντήσεις του κ. Σταθάκη». Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι (οικονομικές) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «απέκτησαν πλέον διεθνές ακροατήριο που κατανοεί την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακάμψει σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής». «Το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», ανέφερε.

Αν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τον προεδρικό υποψήφιο, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πιθανό νικητή, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ο Τζόν Πόλσον (John Paulson) που έχει ποντάρει δυνατά σε ελληνικές τράπεζες, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση. «Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε όμως πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια προς το παρόν εκκρεμούν, μέχρι την προεδρική εκλογή. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα προχωρήσουμε», ανέφερε.

Η Bank of America απέφυγε να σχολιάσει το σημείωμα που διέρρευσε, ωστόσο ο Θ. Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκού συναλλάγματος της τράπεζας, δήλωσε: «Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στην Ελλάδα, όμως πολλοί ξένοι επενδυτές δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες.

Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες επειδή θεωρούν πως η τρόικα δεν θα συμφωνήσει σε κεντρικά σημεία του προγράμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί». Πρόσθεσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν», τόνισε.

Ο Αλμπέρτο Γκάλο, (Alberto Gallo), στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι τον Οκτώβριο αυτός και η ομάδα του μείωσαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. «Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά προκαλώντας νέο κύκλο αστάθειας στα ομόλογα, ενώ δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις αποφάσεις επί του ελληνικού χρέους, που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μήνες πριν.

Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μοχλευμένη και, παρά τα πρόσφατα μέτρα για τα χρέη των επιχειρήσεων, παραμένει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασαφές σε πολλά σημεία του», ανέφερε.

Ο Γιάνικ Νοντ (Yannick Naud), διευθυντής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital που τον Οκτώβριο ρευστοποίησε όλα τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε, πρόσθεσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία διαθέτοντας αυτοδυναμία, (και αυτό το «αν» είναι μεγάλο), τότε η κατάσταση θα είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο Δεκέμβρης του 2008 και η ριζοσπαστική Αριστερά. Του Χρήστου Λάσκου

Εκδήλωση: Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες …συζητούμε για τις δικές μας μέρες