Κενές παραμένουν οι θέσεις καθηγητών στο Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης

Παρά τις επανειλημμένες επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή, τις “μετα μουσικής” πορείες και διαμαρτυρίες των μαθητών του περασμένου Οκτωβρίου και τα διαβήματα προς το ΥΠΔΜ&Θ του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κενές παραμένουν πολλές θέσεις εκπαιδευτικών στο Μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας της διαιώνισης αυτής της κατάστασης χάνονται συνεχώς διδακτικές ώρες. Συνολικά 112 ώρες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μουσικού σχολείου παραμένουν κενές γιατί δεν υπάρχει καθηγητής να διδάξει τα αντίστοιχα μαθήματα.

Όπως καταγγέλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμμανατίδου σε ερώτησή τους στη Βουλή “ενώ όπως αναφέρεται στον ν.1824/1988 «…Ο σκοπός της ίδρυσης των μουσικών σχολείων είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης…», μετά από 22 χρόνια, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των παραπάνω σχολείων είναι αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατικής αντίληψης που προσπαθεί με ημίμετρα να αντιμετωπίσει την παιδεία και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό, αφού απαξιώνεται τελικά ο «σκοπός» από τους ίδιους που τον θεσμοθέτησαν”.

Σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα, υπάρχουν κενά σε διδακτικές ώρες μουσικών οργάνων και συγκεκριμένα: 32 ώρες Πιάνου και 12 ώρες Ταμπουρά τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα «Υποχρεωτικά Όργανα» και ακόμη, 12 ώρες Τρομπέτα, 10 ώρες Βιολοντσέλο, 4 ώρες Βιόλα, 19 ώρες Κλαρινέτο, που συμπεριλαμβάνονται στα «Όργανα Επιλογής», επίσης 3 ώρες Διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας, αλλά και 10 ώρες Θεατρολογίας. Επιπλέον υπάρχουν 10 ώρες κενές στο μάθημα Ξένης Γλώσσας των Ιταλικών”.

Κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα με τους βουλευτές “οι μαθητές, εκτός των άλλων να είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν στα μαθήματα αυτά χωρίς να τα έχουν διδαχτεί (!)” Τέλος τονίζουν ότι “Η κάλυψη αυτών των ωρών απαιτεί την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών ώστε να προλάβουν οι μαθητές να αποκτήσουν το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της επόμενης χωρίς προηγούμενα κενά. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μονίμων καθηγητών στα μουσικά μαθήματα μέσω διαγωνισμού και άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για να υπάρχει συνέχεια και αποτέλεσμα στο έργο των καθηγητών, να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος τους και να παρέχεται ανελλιπώς και όχι αποσπασματικά η απαιτούμενη γνώση στους μαθητές.”

Να σημειωθεί ότι τα μουσικά σχολεία προσφέρουν δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε μαθητές, που μέχρι σήμερα δίνονταν αποκλειστικά από ιδιωτικά Ωδεία και ιδιωτικές σχολές, εκτός από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τα Δημοτικά Ωδεία.

foto by antistachef.wordpress.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Φωτογραφίες από τη χθεσινή αντιρατσιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη

O νόμος για το κάπνισμα θα εφαρμοστεί