Καυγάδες για τις αρμοδιότητες

Το πάθημα με την εμπλοκή των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία μετά τις περυσινές εκλογές φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. Περίπου έξι μήνες χρειάστηκαν για να ξεμπλέξουν τα καθήκοντα των υπουργείων και τώρα οι αρμοδιότητες μπερδεύονται ξανά, άγνωστο για πόσο διάστημα….

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν από τη Δευτέρα το βράδυ ότι τα προεδρικά διατάγματα θα είναι έτοιμα σύντομα και τα πρώτα ίσως παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο επανέλαβε και ο κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς χθες. Η εικόνα όμως άλλαξε το απόγευμα, όταν ο κ. Σ. Λύτρας, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν τεράστιο φόρτο εργασίας και διεμήνυσε στους ενδιαφερομένους ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 ημέρες για να τακτοποιήσει και νομικά την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Το βέβαιο είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία, καθώς οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια τέτοιων καθυστερήσεων. O Πρωθυπουργός αποφάσισε να αναθέσει ο ίδιος αρμοδιότητες στους αναπληρωτές υπουργούς προκειμένου να αποφύγει τις τριβές με τους υπουργούς, καθώς σε ορισμένα υπουργεία τα δίδυμα που τοποθετήθηκαν δεν είναι ακριβώς ταιριαστά. Αλλά και πολλοί υφυπουργοί οχυρώθηκαν πίσω από τις αρμοδιότητες που τους παραχωρήθηκαν «με ΦΕΚ» και δεν είναι πρόθυμοι να τις εκχωρήσουν.
Oσυνωστισμός που έχει δημιουργηθεί στην ηγεσία αρκετών υπουργείων προκαλεί πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Σε λίγες περιπτώσεις αναπληρωτών υπουργών τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο κ. Γ. Κουτρουμάνης τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, ο κ. Ν. Σηφουνάκης την πολεοδομία και τη χωροταξία και ο κ. Τ. Χυτήρης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη μεταφέρεται η διαχείριση του ΕΣΠΑ και όλων των πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, οι δημόσιες επενδύσεις και οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι ΣΔΙΤ, ο έλεγχος της αγοράς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κτλ. Η Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή δόθηκε «προίκα» στην κυρία Λούκα Κατσέλη προκειμένου να αποδεχθεί τον νέο της ρόλο στην κυβέρνηση. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αρμοδιότητες για τη Ναυτιλία που θα δοθούν στο νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες στα υπουργεία Οικονομίας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι αρμοδιότητες για την Αλιεία θα μεταφερθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
πηγή:βήμα

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες!

Στη Θεσσαλονίκη ο Παπανδρέου