Καβάλα: Στους δρόμους τα κύματα των απολυμένων

Στο νομό Καβάλας, η ανεργία δεν αποτελεί πια πρόβλημα ορισμένων μόνο κατοίκων. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας ζει ολοένα και περισσότερο υπό το φόβο της απόλυσης. Τους τελευταίους επτά μήνες, έχουν κλείσει ή μεταφερθεί επτά από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού, αφήνοντας στο δρόμο 300 εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη.

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται στην κορυφή της «μαύρης λίστας» της ανεργίας πανελλαδικά, με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να παραδέχεται προ ημερών κατά την επίσκεψή της στην πόλη της Καβάλας, ότι ο αριθμός των –εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ- ανέργων του νομού, έχει φτάσει τις 14 χιλιάδες.

Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ένα ποσοστό άνω του 25% του ενεργού εργατικού δυναμικού, το οποίο είτε ζει τον εφιάλτη της ανεργίας, είτε υποαπασχολείται. Η αρχή είχε γίνει με τους χιλιάδες ανέργους –κατά κύριο λόγο γυναίκες- από τις επιχειρήσεις του κλάδου μεταποίησης, οι οποίες έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες βαλκανικές χώρες την περασμένη δεκαετία.

Την περασμένη Τρίτη, οι πολίτες της Καβάλας προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, μετά από πρωτοβουλία των τριακοσίων εργαζομένων που απολύθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις του νομού, τους τελευταίους επτά μήνες.

Οι απολυμένοι της βιοτεχνίας εσωρούχων ΔΕΛΦΙΝΙ, της κεραμοποιίας ΚΟΘΑΛΗ, της επιχείρησης εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου ΣΚΑΡΗ και του καταστήματος της γνωστής αλυσίδας αισθητικής BODYLINE, βγήκαν στο δρόμο, στέλνοντας στους συμπολίτες τους το μήνυμα ότι η ανεργία πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους.

Στο πλευρό των ανέργων βρίσκεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Καβάλας, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες συμπαράστασης έχει λάβει και ο δήμος, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους απολυμένους: «Ο δήμος Καβάλας καλεί όλους τους δημότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους προς όλους εκείνους που δοκιμάζονται αυτό τον καιρό. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η παροχή βοήθειας μας ενώνουν ως μέλη της κοινωνίας μας και ενδυναμώνουν κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη δικαίωση των αγώνων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διεύθυνση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών αποφάσισε να δέχεται στους παιδικούς σταθμούς τα μικρά παιδιά όσων απολύθηκαν, χωρίς την καταβολή τροφείων. Παράλληλα, οι απολυμένοι θα έχουν τη δυνατότητα ανοιχτής πρόσβασης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για να προμηθεύονται τα αναγκαία αγαθά.

από tvxs.gr

 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μεταναστευτική πορεία

113 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ