Καταδικαστική απόφαση για Ιρανό δημοσιογράφο

Ιρανικό επαναστατικό δικαστήριο καταδίκασε τον δημοσιογράφο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμαντεντίν Μπακί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών διότι είχε πάρει μια συνέντευξη από έναν αντιφρονούντα Αγιατολάχ, σύμφωνα με ενημερωτικές ιστοσελίδες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Ο Μπακί καταδικάστηκε την Τρίτη στην Τεχεράνη για διασπορά προπαγάνδας κατά της καθεστηκυίας τάξης και παραβίαση της εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ειδησεογραφικές αυτές υπηρεσίες το βασικό τμήμα του κατηγορητηρίου σε βάρος του Μπακί απέρρεε από μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του με τον εκλιπόντα πνευματικό Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, η οποία μεταδόθηκε τον Δεκέμβριο στο πρόγραμμα του BBC στη γλώσσα Φαρσί.

Ο Μονταζερί–που πέθανε τον Δεκέμβριο σε ηλικία 87 ετών μετά από μακρά ασθένεια–ήταν σφοδρός επικριτής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχε κατηγορήσει την κυβέρνησή του ότι δρούσε με δικτατορικό τρόπο.

Το πρόγραμμα του BBC στη γλώσσα Φαρσί, το οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο Ιράν μέσω δορυφόρου, έχει χαρακτηριστεί από το κατεστημένο του Ιράν φερέφωνο και εργαλείο προπαγάνδας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού με εχθρική στάση έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Λόγω των κριτικών του άρθρων καθώς και των δραστηριοτήτων του για την βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης των πολιτικών κρατούμενων, για τα δικαιώματα των γυναικών και την κατάργηση των βασανιστηρίων, ο 48χρονος Μπακί έχει βρεθεί σε φυλακές και στα δικαστήρια για μεγάλο μέρος των τελευταίων 10 ετών.

Έχει συλληφθεί 67 φορές από το 2000 και έχει περάσει σχεδόν την μισή δεκαετία στη φυλακή. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στην καρδιά και στους νεφρούς και σήμερα είναι ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης υπό περιοριστικούς όρους.

Το 2009 ο Μπακί είχε τιμηθεί στην Μαδρίτη με το Βραβείο Martin Ennals για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την δράση του στο Ιράν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Ο Δήμος Αθήνας απαγόρευση το Φεστιβάλ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών