Κατά της Ελλάδας η Ευρωπαική επιτροπή κατα των βασανιστηρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (ΕΠΒ) του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβη σήμερα σε δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδας. Η ΕΠΒ τόνισε ότι «η επίμονη έλλειψη ανάληψης δράσης υπό το φως των συστάσεων της για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των παράτυπων μεταναστών και την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, δεν της άφησε περιθώρια επιλογής και κατέληξε στο εξαιρετικό μέτρο της έκδοσης δημόσιας δήλωσης».

Η Εθνική Επιτροπή* για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με τις συνθήκες κράτησης τόσο σε σωφρονιστικά καταστήματα, όσο και σε αστυνομικά κρατητήρια και χώρους κράτησης αλλοδαπών και έχει απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Αρκετές φορές μάλιστα έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΠΒ στο πλαίσιο των επισκέψεών της στη χώρα μας. Ως εκ τούτου εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΕΠΒ θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε δημόσια δήλωση. Η βαρύνουσα σημασία της δημόσιας δήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για το ύστατο «όπλο» της ΕΠΒ χρήση του οποίου έχει κάνει μέχρι σήμερα μόνο άλλες πέντε φορές (Τουρκία 1992 και 1996, Ρωσία 2001, 2003, και 2007 για την κατάσταση στην Τσετσενία).

Οι διαπιστώσεις και τα ευρήματα της ΕΠΒ θέτουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕΔΑ θεωρεί ότι αυτή η ιδιαιτέρως σημαντική δήλωση πρέπει να αποτελέσει για την Πολιτεία μία ευκαιρία συνειδητοποίησης της σοβαρότητας της κατάστασης και την απαρχή λήψης συγκεκριμένων μέτρων. Δεν πρέπει η Πολιτεία να αναλωθεί στην προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων ή μετριασμού των πραγματικών στοιχείων. Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθεί, πρέπει ωστόσο να προβεί αμέσως σε κινήσεις βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, τόσο μεσοπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κυρίως με ορθό συντονισμό και κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Η ΕΕΔΑ βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας για να τη συνδράμει στο έργο της συμβουλευτικά, όπως επιτάσσει ο ρόλος της.

Η ΕΠΒ έχει διεξάγει 10 φορές επισκέψεις σε χώρους κράτησης στη χώρα μας εκδίδοντας αντίστοιχο αριθμό εκθέσεων (http://www.cpt.coe.int/en/states/grc.htm). Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπής ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας εάν το συμβαλλόμενο Μέρος «δεν συνεργάζεται ή αρνείται να βελτιώσει την κατάσταση υπό το φως των συστάσεων της Επιτροπής, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, αφότου το Μέρος είχε την ευκαιρία να κοινοποιήσει τις απόψεις του, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών να προβεί σε δημόσια δήλωση για το ζήτημα».

*Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί με τον Ν. 2667/1998 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Σʼαυτήν εκπροσωπούνται τριάντα φορείς (ανεξάρτητες αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και Υπουργεία), οι οποίοι εκλέγουν το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Πρόεδρος της ΕΕΔΑ είναι ο κ. Κωστής Α. Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τώρα που κληρώνει…

Η απάντηση του Δήμου Λαυρεωτικής στον Θ. Πάγκαλο