Κάλεσμα από την Παλαιστίνη προς τους Ευρωπαίους πολίτες

 

Ένα κάλεσμα  τοπικών δικτύων και οργανώσεων σε ολόκληρη την Παλαιστίνη -κατά την τέταρτη επέτειο της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, όπου το 2008-09 σκοτώθηκαν 1400 Παλαιστίνιοι συμπεριλαμβαvομένων 300 παιδιών –  προτρέπει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν από τους αντιπροσώπους τους να αναστείλουν τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με το Ισραήλ, έως ότου αυτό συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.  
 
Η ευρωπαϊκή υποστήριξη εκφράζεται με τις προνομιακές συνθήκες που απολαμβάνει το Ισραήλ από τις Συμφωνίες του για το Εμπόριο και τη Σύνδεση με την Ευρώπη. Η συμφωνία σύνδεσης ορίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των μερών, καθώς και όλες οι προβλέψεις της ίδιας της συμφωνίας θα πρέπει να βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών» και ότι αυτό «συνιστά ένα ουσιώδες στοιχείο αυτής της συμφωνίας».
 
Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιλέξει να αγνοήσουν την υποχρέωσή τους να αναστείλουν την συμφωνία εξαιτίας των συνεχιζόμενων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ. Είναι καιρός να τερματιστεί η ευρωπαϊκή συνενοχή στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.
 
Το κάλεσμα με τίτλο, “Ώρα για Δικαιοσύνη – Ένα κάλεσμα από την Παλαιστίνη στους Ευρωπαίους πολίτες”,   έχει βγει και στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρει ότι ενώ οι πρόσφατες  δηλώσεις ανησυχίας  σχετικά με τα ισραηλινά εγκλήματα  πολέμου και τις παραβιάσεις του  διεθνούς δικαίου είναι καλοδεχούμενες, στην πράξη η ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και οι πολιτικές απαρτχάιντ λαμβάνουν άμεση και συγκεκριμένη υποστήριξη από την Ευρώπη.”
 
Οι ομάδες παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ “να δράσουν για τη δικαιοσύνη τώρα”, λέγοντας στους εκπροσώπους τους  να “αναστείλουν τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρώπης με το Ισραήλ καθώς και να σταματήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, να σταματήσει την κατοχή και τους εποικισμούς όλων των αραβικών εδαφών,να γκρεμίσει το Τείχος του απαρτχάιντ,να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ για πλήρη ισότητα, και να σεβαστεί, να προστατέψει και να προωθήσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ “.
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αφιέρωμα 2012: Όπου η αστυνομία κάνει χριστουγεννιάτικο ριφιφί σε κατειλημμένο καπνομάγαζο (1934)

Απάντηση Παπακωνσταντίνου για τη διαγραφή του