Και στην Τσεχία διαδηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενάντια στις περικοπές

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν μαζικά την Τρίτη στην Πράγα διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών. Τα συνδικάτα απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις, ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας παραμένει αμετακίνητη.
Την Τετάρτη μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων αναμένεται στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη οι Γάλλοι με νέα συγκέντρωση κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, νοσοκόμοι και μέλη συνδικάτων πραγματοποίησαν πορεία το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, καταλήγοντας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών με πανό που γράφουν «δεν είμαστε σκλάβοι».

Οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 10.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας και τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 20.000 εντός της ημέρας.

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα αποδεχθούν μείωση μισθών, ωστόσο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «ψαλίδι» σε ποσοστό 10% στη μισθοδοσία τους που έχει εξαγγείλει η τσεχική κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη.

Η διαδήλωση των εργαζομένων στην Πράγα, η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας και εντάσσεται στο κύμα δυσαρέσκειας που έχει τυλίξει όλη την Ευρώπη για τα μέτρα λιτότητας.

Οι Γάλλοι επιστρέφουν την Πέμπτη στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και υπερψηφίστηκε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Αναδημοσίευση από in.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Άμεση απόσυρση του ν/σχ για τις οδικές μεταφορές ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στάσεις εργασίας των σιδηροδρομικών