Και η Νορβηγία σταματά τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Το αντίστοιχο Συμβούλιο Προσφύγων στη Νορβηγία (Immigration Appeals Board – UNE) σταματά προσωρινά τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας απόφασης.
Όπως δήλωσε ο Terje Sjeggestad, διευθυντής του UNE, το Συμβούλιο έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σταματά τις αναγκαστικές επιστροφές στην Ελλάδα, όσων προσφύγων είχαν περάσει από τη χώρα μας, πριν καταλήξουν στη Νορβηγία για να ζητήσουν άσυλο. Θυμίζουμε ότι τις επιστροφές αυτές τις υποχρεώνει η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, σύμφωνα με την οποία, ο πρόσφυγας δεν έχει πια δικαίωμα επιλογής χώρας, αλλά υποχρεούται να αιτηθεί άσυλο στην πρώτη “ασφαλή” χώρα που φτάνει.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όλοι οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε σε συμφωνία με τη Συνθήκη του Δουβλίνου αλλά παραμένουν στη χώρα, είναι ελεύθεροι να μείνουν. Φέτος, η Νορβηγία είχε απελάσει πίσω στην Ελλάδα 260 πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα, 470 περίπου είναι οι πρόσφυγες που τώρα θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστεί το αίτημά τους στη Νορβηγία.
Από την άλλη, ο Per-Willy Amundsen, εκπρόσωπος τύπου του Προοδευτικού Κόμματος, έκανε σφοδρή κριτική στην απόφαση, κινδυνολογώντας για 300.000 (!) αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα που τώρα θα έρθουν στη Νορβηγία. 
Η αφορμή δόθηκε με την εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μιας υπόθεσης ενός πρόσφυγα που επιστρέφηκε στην Ελλάδα από το Βέλγιο. Το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες αποφάσεις είχαν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Δανία. Βλ εδώ για την Ολλανδία, εδώ για τη Βρετανία.
Παρόμοια, προσωρινή, απόφαση είχε πάρει και η ίδια η Νορβηγία τον Φεβρουάριο του 2008, εξαιτίας της άδικης μεταχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

…και νομική δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ