Ιταλία: Μέσα σε έξι μήνες 550.000 άνεργοι

Τους 550.000 φθάνουν οι Ιταλοί εργαζόμενοι που οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας από την αρχή του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil. Καθένας από τους εργαζόμενους αυτούς έχασε ως τώρα 3.300 ευρώ, υπολογίζει το συνδικάτο.

Πρόκειται για «πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και για τον λόγο αυτό σήμερα –μαζί με τις άλλες δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις Cisl και Uil– διοργανώνει κινητοποίηση στην Ρώμη με σύνθημα «η δουλειά σημαίνει Δημοκρατία».

«Γίνονται πολλές εξαγγελίες, αλλά οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είναι λίγες», δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, αναφερόμενη στην τρομακτική αύξηση της ανεργίας και στα σχέδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή πολιτών από την νότια Ιταλία, σε πολλές περιοχές της οποίας η ανεργία έχει ξεπεράσει το 40%, στην σημερινή διαδήλωση στην πρωτεύουσα.

Άλυτο συνεχίζει να παραμένει το πρόβλημα των λεγόμενων Esodati, των 100.000 υπαλλήλων που είχαν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθούν συμμετέχοντας σε εθελούσιες εξόδους.

Μετά από ένα χρόνο βρίσκονται σε πρωτοφανή, δεινή θέση: παραμένουν χωρίς μισθό και χωρίς να μπορεί να τους καταβληθεί η σύνταξη, διότι η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στο μεταξύ αύξησε τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση.
Ο πρωθυπουργός Λέτα μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, υποσχέθηκε «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Δεν σταματάμε αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ» λένε οι εργαζόμενοι

Καθεστώς μόνιμης κατάστασης… έκτακτης ανάγκης