Ισλανδία: ο λαός εξεγείρεται, η Fitch ανησυχεί

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχθές έξω από το κτήριο της Ισλανδικής Βουλής, η οποία άνοιξε για την πρώτη της συνεδρίαση. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν αυγά, ψωμιά και…

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχθές έξω από το κτήριο της Ισλανδικής Βουλής, η οποία άνοιξε για την πρώτη της συνεδρίαση. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν αυγά, ψωμιά και… κλειδιά αυτοκινήτων στους έγκλειστους βουλευτές, οι οποίοι μπήκαν στη βουλή από την πίσω πόρτα (πηγή http://tsak-giorgis.blogspot.com).
Η Ισλανδία, η οποία μέχρι τότε ήταν και αυτή “μικρό αλλά θαυματουργό” εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού, με άφθονο χρήμα να ρέει μέσω τραπεζικού δανεισμο, κατέρρευση ολοκληρωτικά πριν από δυο χρόνια, στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 Τώρα, οι καταχρεωμένοι Ισλανδοί χάνουν τα σπίτια και τα αυτοκίνητα τους από τις τράπεζες, οι οποίες είτε πτωχεύουν είτε αρπάζουν το ένα πακέτο σωτηρίας μετά το άλλο. Από την άλλη, όταν ψήφισαν σε δημοψήφισμα που απαίτησαν να μην πληρώσει το δημόσιο τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών, η Αγγλία ενεργοποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο για να προστατέψει τις τράπεζες της.
Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας από «ΑΑ-» σε «Α+». Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει αρνητική την προοπτική για το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας.
H υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τη Fitch, στο υψηλό δημοσιονομικό κόστος διάσωσης του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αναφέρει το κόστος αποδείχτηκε υψηλότερο του αναμενόμενου, καθώς υπολογίζεται να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ και να οδηγήσει το έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ.
(πηγή http://tsak-giorgis.blogspot.com, enet.gr)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

alterthess: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο τ.1

Συλλήψεις δεκάδων αστυνομικών στον Ισημερινό