ΗΠΑ: Ψηφίστηκε η συμφωνία “να πληρώσουν οι πλούσιοι”

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 89-8 ψήφων από την Γερουσία των ΗΠΑ η συμβιβαστική συμφωνία για τη ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του υφεσιογόνου μείγματος φόρων και περικοπών δημοσίων δαπανών που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα και θα οδηγούσε την χώρα σε δημοσιονομικό γκρεμό. 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Η ρύθμιση αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά τον συμβιβασμό μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και αναμένεται τώρα να επικυρωθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία θα γίνει εντός της μέρα ή το αργότερο την Τετάρτη. 

«Σωστή πράξη για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Μπάρακ Ομπάματη τη συμφωνία και κάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων να μην “καθυστερήσει” να την εγκρίνει. Με την ρύθμιση αυτή θα μειωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το αμερικάνικο έλλειμμα, μια επένδυση στη μεσαία τάξη που ζητά από τους πλούσιους να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Οι φόροι για τη μεσαία τάξη θα μείνουν σταθεροί ενώ θα αυξηθούν τα ατομικά εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων, ή 450.000 για οικογενειακά εισοδήματα

Τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα από εκείνα για τα οποία έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία, όμως αυτό ήταν το κόστος του συμβιβασμού. 

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την αναβολή των περικοπών στις δαπάνες που υπολογιζόταν στα 24 δισ. δολλάρια και αφορούσαν  το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και κοινωνικά προγράμματα. Ο Ομπάμα θα έχει τώρα περισσότερο διαπράγματευσης για τον προϋπολογισμό καθώς θεωρείται σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα επαναφέρουν το ζήτημα του κόστους της μεταρρύθμισης για την Υγεία και την ασφάλιση. Οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών οδήγησαν τέλος και σε μια συμβολική κίνηση που προβλέπει την αναστολή των μισθολογικών αυξήσεων ύψους 900 δολαρίων το μήνα που θα ίσχυαν για τα μέλη του Κογκρέσου από την Ανοιξη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Aπεργία σε Μετρό και Ηλεκτρικό αύριο

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε ο «δημοσιονομικός γκρεμός»