Ιδιωτικοποιήσεις σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση

Σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας, που περιλαμβάνουν ακόμη και σχολεία και νοσοκομεία, προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός. Σε άρθρο που δημοσίευσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για τερματισμό του κρατικού μονοπωλίου στο δημόσιο, καθώς και για «απελευθέρωση των δημοσίων υπηρεσιών από τις δαγκάνες του κρατικού ελέγχου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στη διαχείριση σχολείων, λειτουργιών νοσοκομείων του δημοσίου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, όπως η πρόνοια για ηλικιωμένους και η συντήρηση δρόμων και πάρκων. Οι μοναδικοί τομείς που θα εξαιρούνται από την πιθανότητα ανάθεσής τους σε ιδιώτες είναι οι δικαστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Με τη Λευκή Βίβλο για τις δημόσιες υπηρεσίες που θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ορίζεται το αυτόματο δικαίωμα ιδιωτικών φορέων, δηλαδή εταιρειών, ομάδων εθελοντών και μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάληψης δημοσίου έργου. Ο κ. Κάμερον τονίζει ότι οι ιδιώτες θα δεσμεύονται με συμβάσεις που θα συνδέουν το κόστος παροχής υπηρεσιών με την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών.

Το άρθρο κατέληξε τονίζοντας ότι στόχος είναι «η αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών για τον πολίτη, με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες επιλογές και αυξημένη συμμετοχή του πολίτη», όπως και «η απελευθέρωση της κυβέρνησης από επαναλαμβανόμενα κόστη νομοθέτησης».

Οι πολιτικοί σχολιαστές και η Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι επικριτές του σχεδίου μιλούν για τον κίνδυνο πτώσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού οι ιδιώτες θα δίνουν προτεραιότητα στο οικονομικό τους όφελος.

Βέβαιες ωστόσο θεωρούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους Εργατικούς και τα συνδικάτα, ενδεχομένως και από μέλη του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων, καθώς ήδη υπάρχουν φωνές που αναφέρονται σε επιστροφή στην εποχή των ιδιωτικοποιήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διάτρητη επιστημονικά η έρευνα του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

Μετά την συναυλία θα κάνουμε πορεία, σήμερα θα νικήσει αυτή η άπεργια!