Η μαύρη εργασία ξεπερνά το 25%

Πάνω από ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει ανασφάλιστος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του Μ. Χάλαρης σε διεθνές σεμινάριο. Η αναλογία ανεβαίνει στο 1 στους 3 για τους ξένους.
Αυτό προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) τους προηγούμενους 7 μήνες του έτους (Φεβρουάριος-Αύγουστος), αν και οι έλεγχοι είναι πάρα πολύ λίγοι: είναι μόλις 19.639 ή το 2,1% του συνόλου, ενώ οι υπόλοιπες 927.990 επιχειρήσεις (97,9%) μένουν στο απυρόβλητο.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά: Το 25,ο1% (τον Αύγουστο) έως το 38,85% (τον Μάρτιο) των μεταναστών εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και τον νόμιμο (συμβατικό) μισθό. Αντιστοίχως, το ποσοστό των ημεδαπών… παράνομα εργαζομένων κυμαίνεται γύρω στην περιοχή του 25%.
Η ανασφάλιστη-αδήλωτη εργασία εντοπίζεται κυρίως:
– στον τομέα της εστίασης ανέρχεται στο 38% (εκτίμηση που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον κλάδο),
– 50% στα cafe-bar (αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν και οι κοινωνικοί επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι ρωτήθηκαν),
– στη νυχτερινή διασκέδαση, 55%,
– στη φιλοξενία, 25%,
– 30% στις ταχυμεταφορές,
– στις διανομές κατ’ οίκον, 60%,
– στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25%,
– 43% στην καθαριότητα,
– 38% στις κατασκευές και
– στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις οι ανασφάλιστοι φτάνουν τους 1.100.000 ενώ η εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζει δημοσίευμα στο Ριζοσπάστη, ο Μ. Χάλαρης ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν στην «μαύρη εργασία» είναι «το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές…»
Πηγές, Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστης 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Εφημερίδεεεες