Η μάχη της Κερατέας και το μέλλον των σκουπιδιών

Συνεχίζονται αμείωτες οι συγκρούσεις στην Κερατέα, ανάμεσα στους κατοίκους και την Αστυνομία. Τα νέα ωστόσο που έρχονται από όλο το μέτωπο της συγκομιδής των σκουπιδιών, δείχνουν ότι η μάχη της Κερατέας είναι μια εικόνα που έρχεται από το μέλλον.

Σήμερα το πρωί, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε κατοίκους που συγκεντρώθηκαν κοντά στα μηχανήματα των έργων. Από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψεις που έριξαν, προκάλεσαν φωτιά και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους προχώρησαν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (βλ βίντεο). Όλα δείχνουν ότι μετά τις γιορτές, η μάχη θα κορυφωθεί αλλά και ότι οι κάτοικοι διατηρούν μεγάλες δυνάμεις αντίστασεις στις επιθέσεις της αστυνομίας.

Η υπόθεση της Κερατέας είναι η κορυφή του παγόβουνου: από κάτω βρίσκεται η γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των απορριμάτων. Η συγκυρία είναι ιδανική, λόγω της συνδυαστικής παραλυτικής επίδρασης που επιφέρει το Μνημόνιο, η λιτότητα και οι αλλαγές του Καλλικράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλονίκη, όπου, λόγω της ανείπωτης ανικανότητας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο στόλος των δημοτικών απορριματοφόρων περιορίστηκε στα λιγότερα από 20, ενώ όπως μας δήλωσαν εργαζόμενοι του Δήμου, κάποια βράδυα φτάσαμε να βγαίνουν εως και 10 οχήματα!

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η συσσώρευση βουνών σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης: τα βουνά αυτά κλείνουν το δρόμο στους πεζούς, αλλά ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση. Ήδη, η προηγούμενη διοίκηση είχε προσπαθήσει πρόσφατα να εμπλέξει “εθελοντικά” ιδιωτικά συνεργεία, συναντώντας ακόμα πολλές αντιδράσεις. Σήμερα, ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε σαφώς ότι θα προσλάβει ιδιωτικές εταιρίες για να αντιμετωπίσει την κρίση των σπουπιδιών.

Εδώ και καιρό τα συνδικάτα των ΟΤΑ προειδοποιούν ότι το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης θα αφορά τη συγκομιδή και τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ήδη, οι πρόσφατες εξαγγελίες για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις και τα νέα μέτρα προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Οι διαδικασίες μάλιστα είναι εξαιρετικά γρήγορες, στο πνεύμα του fast track.

Η δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων την περασμένη Πέμπτη 23/12 απέτρεψε τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ που, υλοποιώντας άνωθεν εντολές, θα «αποφάσιζε» την εκχώρηση ολόκληρου του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση και ορισμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης συνεχίζουν όμως να επιδιώκουν να… «τελειώσουν αυτή τη δουλειά» μέσα στο 2010!…

Συγκαλούν ξανά τον ΕΣΔΚΝΑ αύριο, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, μήπως και καταφέρουν να εκβιάσουν τη λήψη αυτών των καταστροφικών αποφάσεων πριν την εγκατάσταση των νεοεκλεγμένων περιφερειακών οργάνων που θα είναι υπεύθυνα από 1/1/2011 για τα απορρίμματα. Δημοτικές παρατάξεις και άλλες φορείς της αυτοδιοίκησης, καλούν ξανά σε κινητοποίηση (στις 12.30 πμ στο “ATHENS IMPERIAL”- πλ. Καραϊσκάκη Μεταξουργείο), για να διαμαρτυρηθούν και να αποτρέψουν τις διαδικασίες.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γενέθλια του μίσους και της ξενοφοβίας

Σοκ προκαλεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ερώτηση του Ν. Χουντή για τη διαχείριση των σκουπιδιών