Η Ευρώπη διώχνει τους Ρομά προς το Κόσοβο

Στο Κόσοβο απελαύνονται πολλοί Ρομά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία σημειώνει ότι συχνά η απέλαση γίνεται «τις πρώτες πρωινές ώρες, με τίποτα άλλο εκτός των ρούχων που φορούν». Επιπλέον, η Διεθνής αμνηστία τονίζει ότι μόλις επιστρέψουν στο Κόσοβο, οι Ρομά γίνονται θύματα διακρίσεων και βίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με τίτλο «Κανένα καλωσόρισμα, πουθενά – Σταματήστε τη βίαιη επιστροφή των Ρομά στο Κόσοβο», τη δεκαετία του 1990, πολλοί Ρομά εγκατέλειψαν το Κόσοβο, εξαιτίας του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Έπειτα, όμως, από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το Φεβρουάριο του 2008, εντάθηκαν οι πιέσεις προς τις αρχές της Πρίστινας, από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να τους δεχθούν πίσω.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι «ορισμένοι μόνο από όσους επιστρέφουν λαμβάνουν μια κάποια βοήθεια, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, το σύστημα υγείας, τη στέγαση και σε άλλα κοινωνικά προνόμια». Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται ότι «πολλοί λίγοι είναι οι Ρομά που βρίσκουν δουλειά, όταν επιστρέφουν, με αποτέλεσμα η ανεργία στις τάξεις της συγκεκριμένης κοινότητας να φτάνει στο 97%».
Η Σιάν Τζόουνς, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Κόσοβο, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν με παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με το να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε μέρη, όπου υπάρχει κίνδυνος να πέσουν θύματα διώξεων ή βίας.
«Η ΕΕ θα πρέπει, αντίθετα, να συνεχίσει να παρέχει διεθνή προστασία για τους Ρομά και τις άλλες μειονότητες στο Κόσοβο, έως ότου μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι αρχές του Κοσόβου θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουν ότι, οι Ρομά και οι άλλες μειονότητες μπορούν να επιστρέψουν οικειοθελώς και να επανενταχθούν πλήρως στην κοινωνία».
«Παρά τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου, με στόχο τη βελτίωση της υποδοχής και της επανένταξης όσων επιστρέφουν, οι αρχές δεν έχουν τη χρηματοδότηση, την ικανότητα, τους πόρους ή την πολιτική βούληση για να διασφαλίσουν μια βιώσιμη επιστροφή γι’ αυτούς», τόνισε η Σιάν Τζόουνς και πρόσθεσε ότι «έως ότου οι αρχές του Κοσόβου μπορέσουν να διασφαλίσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά και άλλων μειονοτικών κοινοτήτων, όσοι επιστρέφουν θα αντιμετωπίζουν ένα κλίμα βίας και διακρίσεων. Έως τότε, η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει προστασία».
αναδημοσίευση tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργία διαρκείας στο Δημόσιο στη Σλοβενία

Απολύσεις και στον “Πήγασο”