in

Η εκπαίδευση στο απόσπασμα

Η εκπαίδευση στο απόσπασμα

Mε αφορμή τα σχέδια του υπουργείου για την συρρίκνωση της αισθητικής αγωγής στα σχολεία, οι καθηγητές Μουσικής- Απόφοιτοι μουσικών σπουδών εξέδωσαν σε έκτακτη συνέλευσή τους το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας:

“Μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά, η κυβέρνηση -καλύτερη φίλη της τρόικας και του κεφαλαίου- δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο για την Παιδεία. Στις 9 Ιουλίου 2013 ανακοινώθηκε εν μία νυκτί, με μια Πράξη «Νομοθετικού» Περιεχομένου, η κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, δείχνοντας το δρόμο αφενός της διαθεσιμότητας και ανεργίας σε 2.476 καθηγητές, αφετέρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε 20.000 περίπου μαθητές. Ο Υπουργός Παιδείας απροκάλυπτα προωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση εγκαινιάζοντας ιδιωτικό ΙΕΚ με τις υπό κατάργηση ειδικότητες αμέσως μετά!

Πρέπει όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στην αγωνία και τον αγώνα των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων μας και των Σχολικών Φυλάκων που είναι στην ίδια μοίρα.

Συνεχίζει την καταστροφή μέσα στον Αύγουστο, μήνα αδράνειας για την εκπαιδευτική κοινότητα: το Υπ. Παιδείας, αυτή τη φορά με non paper, ανακοινώνει τη συρρίκνωση των μαθημάτων της Μουσικής και των Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με την κατάργηση τους στη Β’ και την Γ’ Γυμνασίου. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην κατάργηση οργανικών θέσεων, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις. Είναι θέμα χρόνου να επηρεαστούν -αρνητικά, πάντα- και τα Δημοτικά Σχολεία, όπως λίγους μήνες πριν, το Σεπτέμβριο του 2012, υποβιβάστηκαν τα Μουσικά σχολεία, με τον Υπουργό να δηλώνει ανερυθρίαστα στο Σύλλογο Γονέων Μουσικών Σχολείων “ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Τι το θέλετε το Μουσικό σχολείο; Πηγαίνετε σε ένα Ωδείο στη γειτονιά σας”.

Μετά απ’ όλα αυτά, δεν τρέφουμε καμία ελπίδα για το μέλλον της “δημόσιας και δωρεάν” Εκπαίδευσης: οι έχοντες θα μορφώνονται, οι μη έχοντες θα γίνονται, στην καλύτερη περίπτωση, φτηνό εργατικό δυναμικό, σε μια χώρα-όμηρο ενός απεχθούς χρέους, το οποίο ολοένα μεγαλώνει, με την πολιτική ηγεσία να διαφημίζει success stories και πράσινα άλογα. Στο μεταξύ αυξάνονται δραματικά οι άνεργοι, οι άστεγοι, τα υποσιτιζόμενα παιδιά, οι αυτοκτονίες, η καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Υγεία και Παιδεία στο απόσπασμα.

“Κοινωνικό” κράτος, το συντομότερο ανέκδοτο.

Σήμερα είναι η σειρά των μουσικών και των εικαστικών, αύριο ενδεχομένως των ξενόγλωσσων, μεθαύριο της επόμενης κατηγορίας, ένα σχέδιο καλά μελετημένο, που εφαρμόζεται σε μια μουδιασμένη κοινωνία, που πριν προλάβει να συνέλθει από το ένα χαστούκι, δέχεται το επόμενο!

Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, χωρίς τη στοιχειώδη έγκριση της Βουλής, με αντισυνταγματικές μεθόδους (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, non papers και ό,τι άλλο σκαρφιστούν) καταργούν τις ίδιες τις
ζωές μας, εφόσον δε μπορούμε να γιατρευτούμε αν αρρωστήσουμε, να μορφωθούμε, να εργαστούμε, να έχουμε αξιοπρέπεια.

Αυτό καλλιεργούν τώρα για τις επόμενες γενιές: την αμορφωσιά, τον κανιβαλισμό, το φασισμό. Οι Τέχνες, από τη φύση τους, απευθύνονται στον Άνθρωπο, με την ετυμολογική έννοια της λέξης (άνω + θρώσκω, κατευθύνομαι προς τα πάνω), προάγουν την κριτική σκέψη, την ευαισθησία, είναι όπλο χαράς και δημιουργικότητας απάνεντι στις δυσκολίες της ζωής. Το όραμα του Υπ. “Παιδείας”, σύμφωνα με το γνωστό μότο
“πρώτα ο μαθητής”, είναι η δημιουργία στρατιάς ημιμαθών και άβουλών πολιτών, ιδανικών ψηφοφόρων των μνημονιακών δυνάμεων, που δεν θα αντιδρούν, δε θα σκέφτονται, μόνο θα υπακούν. Αυτό εμείς δε θα το επιτρέψουμε και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του.

Απαιτούμε:

·         Την άμεση ανάκληση του εμετικού non paper, την επαναφορά των υπό κατάργηση ωρών διδασκαλίας και την θεσμοθέτηση των μαθημάτων Μουσικής και Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

·         Καμία απόλυση Εκπαιδευτικού. Απόσυρση της κατάπτυστης ΠΝΠ για τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους μας των Τεχνικών Ειδικοτήτων και των Σχολικών Φυλάκων.

·         Καμία μείωση ωρών διδασκαλίας για κανένα μάθημα, σε καμία βαθμίδα.

·         Καμία αύξηση μαθητών ανα τάξη.

·         Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων, σε καμία βαθμίδα.

·         Μαζικούς διορισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών και όχι βάσει των επιταγών κυβέρνησης και τρόικας.

Καλούμε:

·         Τους συναδέλφους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους, να σταθούν στο πλευρό μας για τη ανατροπή του καθεστώτος και την παραίτηση της κυβέρνησης.

·         Τους ανθρώπους της Τέχνης (μουσικούς, συνθέτες, ηθοποιούς, εικαστικούς κ.α.) να πάρουν θέση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα μας.

·         Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των βαθμίδων να σταθούν στο πλευρό όλων των εργαζομένων στην Παιδεία.

·         ΟΛΗ την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, να αγωνιστεί όχι μόνο για το συμφέρον ενός κλάδου, αλλά για το μέλλον αυτού του τόπου, πριν να είναι πολύ αργά”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

48ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Μενεμένη-Αμπελόκηποι και Εύοσμος-Κορδελιό επικίνδυνες για τη μετάδοση του Ιού του Δυτ. Νείλου