Η αντίσταση διαχρονική αξία της νεολαίας

Η αντίσταση διαχρονική αξία της νεολαίας

Πριν από εβδομήντα χρόνια, στις 25 Απριλίου του 1945, οι αντάρτες κατέλαβαν το Μιλάνο και διέλυσαν ότι απέμενε από το καταρρέον καθεστώς του Μουσολίνι, ενώ στις περισσότερες πόλεις του ιταλικού Βορρά αιχμαλώτισαν ολόκληρα σώματα του γερμανικού στρατού.

Ανταπόκριση από το Τορίνο

Πριν από εβδομήντα χρόνια, στις 25 Απριλίου του 1945, οι αντάρτες κατέλαβαν το Μιλάνο και διέλυσαν ότι απέμενε από το καταρρέον καθεστώς του Μουσολίνι, ενώ στις περισσότερες πόλεις του ιταλικού Βορρά αιχμαλώτισαν ολόκληρα σώματα του γερμανικού στρατού. Η Τζούλια Κάζελ, η 28χρονη πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ανταρτών ANPI του Μπουσολένο, στους πρόποδες των Άλπεων, περιγράφει στην «Αυγή» τη διαχρονική αξία της αντίστασης.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του τοπικού Συλλόγου Ανταρτών στο Μπουσολένο;

Ο Σύλλογος Ανταρτών συμμετέχει σε όλους τους αγώνες της περιοχής με άξονα την αντίστασή μας στο καταστροφικό και πολυδάπανο έργο της κατασκευής του τρένου μεγάλης ταχύτητας και στο κίνημα NO TAV, συμμετέχουμε σε όλους τους αγώνες του ιταλικού λαού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς του υπόλοιπου κόσμου που αγωνίζονται για την ελευθερία του, όπως το λαό του Κουρδιστάν και κυρίως τις ηρωικές του γυναίκες.

Πως γίνεται μια 28χρονη κοπέλα να είναι πρόεδρος ενός Συλλόγου Ανταρτών;

Μετά από χρόνια αποφασίσαμε να αλλάξουμε το πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου μου πρότειναν να αναλάβω. Στην οικογένειά μας είχαμε αντάρτες, όπως οι περισσότερες οικογένειες στη περιοχή μας, που είχε ισχυρό αντιστασιακό κίνημα.

Το γεγονός ότι συμμετείχα εδώ και χρόνια στα κινήματα αντίστασης της περιοχής με βοήθησε να επωμισθώ την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν ιστορικό σύλλογο της πόλης μας. Όλοι μαζί και εγώ το είδαμε σαν φυσικό. Οι Σύλλογοι Ανταρτών αποτελούν πρώτα απόλα μια ηθική αξία στη κοινωνία μας και πρέπει εμείς οι νεώτεροι να διατηρήσουμε ζωντανές στη κοινωνίες μας της διαχρονικές αξίες της αντίστασης εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τις αξίες των συνταγματικών και δημοκρατικών μας αρχών.

Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογός σας και πόσοι από αυτούς είναι πραγματικοί αντάρτες;

Είμαστε πάνω από εκατό άτομα στο Μπουσολένο, που έχει πληθυσμό που ξεπερνά τις έξι χιλιάδες άτομα. Οι αντάρτες που ζουν ακόμη και είναι μέλη του Συλλόγου είναι έξι. Οι ίδιοι ήταν υπέρ του ανοίγματος του Συλλόγου στις νεώτερες γενιές πριν από χρόνια. Πάντα βρίσκονται ανάμεσά μας και αποτελούν τους οδηγούς της δράσης μας. Έχουμε μια ιδιαίτερα καλή σχέση με όλους, γιατί και αυτοί κατανοούν ότι η αντίσταση αφορά όχι μόνο την ιστορία, αλλά το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα απλό ιστορικό γεγονός που θα χαθεί στη πορεία του χρόνου.

Γι αυτό κάθε χρόνο το βράδυ της 24ης και το πρωί της 25 Απριλίου περνάμε από τα σπίτια αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, και είναι πολλοί στο Μπουσολένο, περνάμε από τα σπίτια των ανταρτών και των αντιστασιακών που ζουν, χωρίς να παραλείψουμε να περάσουμε και από τα σπίτια των συντρόφων μας που αγωνίζονται εναντίον του τρένου μεγάλης ταχύτητας και που η αστυνομία τους βάζει διάφορες ποινές εκφοβισμού, όπως τον κατ΄οίκον περιορισμό. Περνάμε επίσης από τους δρόμους που είναι αφιερωμένοι στους αντάρτες που έπεσαν πολεμώντας. Αφήνουμε λουλούδια και τραγουδάμε τα τραγούδια της αντίστασης. Η επέτειος της απελευθέρωσης στις 25 Απριλίου αποτελεί από τις μεγαλύτερες γιορτές στη περιοχή μας, έχει μεγάλη συμμετοχή και κυρίως μεγάλη συμμετοχή νέων.  

Κάθε χρόνο μιλούν στη κεντρική εκδήλωση τα παιδιά από τα σχολεία που συμμετέχουν στο «Τρένο της Μνήμης», την επίσκεψη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Νταχάου που χρηματοδοτούν οι τοπικές αρχές. Στο Μπουσολένο κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι έγινε και όλοι μας ξέρουμε ότι για την ελευθερία θυσιάστηκαν πολλές ζωές. Οι φασισμός και ο ρατσισμός δεν μας ανήκουν. Στο Μπουσολένο υπάρχει δημοκρατική συμμετοχή και είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους ανθρώπους. 

Τη συνέντευξη πήρε ο Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή:Αυγή

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το ΕΛΚ και τα λεφτά του… Πατούλη. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Το δικαίωμα στην πόλη. Της Σάσας Λαδά