Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας- Δράσεις και ανακοινώσεις στήριξης στους απεργούς πείνας

Η αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά στους υπερασπιστές του πολιτικού συστήματος ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα “μερικό” ζήτημα. Αφορά όλους αυτούς που πλήττονται από την επίθεση του Μνημονίου που ζουν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και  ανεργίας, όλους αυτούς που ξέρουν πολυ καλά ότι “αν δεν μοιραστούμε κοινούς αγώνες σίγουρα θα μοιραστούμε την ήττα”.

 

 

Έτσι η απεργία πείνας των μεταναστών συνενώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους συλλογικότητες και φορείς στο αίτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών και των ίσων εργασιακών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους. Τις τελευταίες ημέρες την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν συνδικαλιστές από σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλώνοντας ότι “Θεωρούμε τους εργαζόμενους μετανάστες οτι αποτελούν το πιο ευάλωτο και πλέον σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της τάξης μας, με κοινά συμφέροντα. Ζητάμε απο την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.”

“Ο αγώνας των απεργών πείνας είναι αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση” τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ δηλώνοντας ότι “αποφασίσαμε να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στον αγώνα των μεταναστών θετοντας στην διάθεση τους τις υπηρεσίες μας ως γιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας εφόσον τις χρειάζονται”. Επιπλέον στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ αντιτίθενται στη δημιουργία του «φράχτη του αίσχους», τις μαζικές απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών  ενώ τάσσονται υπέρ της κατάργησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και της ελεύθερης πρόσβασης των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.”

“Ο εργασιακός μεσαίωνας, η αδήλωτη εργασία, η εργοδοτική βαρβαρότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αισχρή εκμετάλλευση, ο ρατσισμός κ.λ.π. είναι οι κοινωνικοεργασιακές συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά αλλά και οι λόγοι που μας ενώνουν και παλεύουμε για ίσα δικαιώματα στην κοινωνία και στην εργασία.Αυτά ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν ούτε διαπραγματεύτηκαν άνισα μέσα από τους αγώνες μας γιατί απλά δεν ξεχωρίσαμε κανέναν συνάδελφό μας με βάση το χρώμα ή την εθνικότητα”  δηλώνει στην ανακοίνωσή της η Παννατική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού τονίζοντας ότι “Ο Ήλιος και η Γή ανήκει σε όλους αυτό δεν αμφισβητείται ανεξάρτητα που γεννήθηκε ο καθένας από εμάς.”

Στο πλευρό των 300 απεργών πείνας με ανακοινώσεις βρίσκονται όλο και περισσότερα συνδικάτα και κόμματα ενώ 32 ευρωβουλευτές και 118 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν τη δήλωση στήριξης στον αγώνα τους. Την αλληλεγγύη τους με  ψηφίσματα εκφράζουν ακόμη η Αυτόνομη Παρέμβαση, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΝΟDATA, η Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το γερμανικό κόμμα Die Linke και η Δανέζικη Red-Green Alliance, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιωνίας και ο Σύλλογος Διωχθέντων Σύλλογος των Διωχθέντων του Ναζιστικού Καθεστώτος Σύνδεσμος Αντιφασιστών-τριών (VVN-BdA).

Επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βερολίνου και Περίχωρων,«Σωκράτης», με αφορμή την ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης (11 Φεβρουαρίου), έστειλε κείμενο συμπαράστασης αναφέροντας ότι «Υπερασπιζόμαστε τον αγώνα των 300 απεργών πείνας, γιατί είναι αγώνας όλης της κοινωνίας για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Στη Θεσσαλονίκη ο Συλλόγος των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψήφιων διδακτόρων του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Θεσσαλονίκης ανήρτησε πανό στην είσοδο του παλαιού κτηρίου με μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες ενώ στο Χαλάνδρι μέλη της κίνησης “Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου” κρέμασαν πανώ και μοίρασαν κείμενο αλληλεγγύης στην λαϊκή του Κάτω Χαλανδρίου.

Οι πορείες και παρεμβάσεις αλληλεγγύης στα πλαίσια της ημέρας πανευρωπαϊκής και πανελλαδικής δράσης για τους 300 απεργούς πείνας- μετανάστες, συνεχίστηκαν και χθες, ημέρα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, (σε Αθήνα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Σόφια, Κωνσταντινούπολη κ.α.). Παρέμβαση αλληλεγγύης έξω από το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Μεταναστών. Εκεί, διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης στα τούρκικα που κατέληγε ως εξής:«Κανένα σύνορο, κανένα συρματόπλεγμα, κανένας τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να επιθυμούν μια καλύτερη ζωή, ούτε να τους βάλουν αθέμιτα εμπόδια τέτοιου είδους. Πιστεύουμε ότι η μετανάστευση είναι μία πραγματικότητα της ζωής και όχι απλά ένα πρόβλημα. Γι’αυτό το λόγο στηρίζουμε τα αιτήματα όλων των μεταναστών που δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα, στερούμενοι κάθε κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος. Καλούμε κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξει αυτόν τον αγώνα».

Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με κυριότερη την φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση στην Αθήνα στο Δημοτικό Γήπεδο Γαλατσίου μεταξύ ομάδας δημοσιογράφων (Μένιος Σακελλαρόπουλος, Γιάννης Θειακός, Θοδωρής Ζαρμακούπης κ.α) και ομάδας από την αθλητική οικολογική ανθρωπιστική Κίνηση Hasta La Victoria Siempre (Σάββας Κωφίδης, Χουάν Ρότσα, Μίμης Παπαϊώάνου, Νίκος Σαργκάνης κ.α.) στο πλαίσιο αλληλεγγύης του αγώνα των μεταναστών. Η είσοδος στο γήπεδο της αλληλεγγύης θα είναι ελεύθερη, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν:«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των μαχητών μεταναστών, για όσο συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους. Μαζί τους θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με δυνατό βηματισμό θα καταρρίψουμε την άποψη ότι “για όλα φταίνε οι μετανάστες”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η πρώτη ημέρα μετά τη νίκη

Παρέμβαση αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας στο “Γάλα”