in

HRW: Ο αφιλόξενος Ξένιος Δίας

HRW: Ο αφιλόξενος Ξένιος Δίας

H ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, σε παρέμβασή της εν όψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ξένιος Δίας, παρατηρεί ότι η εφετινή 4η Αυγούστου σηματοδοτεί «έναν χρόνο καταχρηστικών πρακτικών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Αθήνα».
Σύμφωνα με την οργάνωση, «από την έναρξη των επιχειρήσεων ως σήμερα δεκάδες χιλιάδες άτομα για τα οποία υπήρξε υπόνοια ότι επρόκειτο για μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν υποβληθεί σε καταχρηστικούς ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων και σωματικές έρευνες, καθώς και σε πολύωρη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα».

Μάλιστα, στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες», η Human Rights Watch αναφέρει ότι «στο διάστημα από τις 4 Αυγούστου 2012 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 σχεδόν 85.000 άτομα αλλοδαπής καταγωγής είχαν υποστεί έλεγχο από την Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας και είχαν προσαχθεί σε αστυνομικό τμήμα για εξέταση των εγγράφων ταυτότητάς τους και του νομικού καθεστώτος τους». Εξ αυτών μόνο οι 4.811 (περίπου 6%) διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα.

Η περιπέτεια του Αλί

Ο Aλί, ένας 33χρονος εγγεγραμμένος Αφγανός αιτών άσυλο, αφηγείται πώς ναυάγησαν τα σχέδιά του για ένα οικογενειακό πικνίκ στις 2 Απριλίου 2013, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν κοντά στον σταθμό του μετρό Αττική μαζί με τη δωδεκάχρονη κόρη του και τον οκτάχρονο γιο του: «Με έπιασε η Αστυνομία. Τα παιδιά εξήγησαν ότι “είναι πατέρας μας, έχει ροζ κάρτα [δελτίο αιτούντος άσυλο], γιατί τον έχετε πιάσει;”. Είπαν [οι αστυνομικοί] ότι “θα τον πάμε [στη Διεύθυνση] Αλλοδαπών, θα κάνουμε έλεγχο [των εγγράφων ταυτότητας] και θα τον αφήσουμε”. Μετά η Αστυνομία μού είπε να πω στα παιδιά να πάνε σπίτι. Είπα: “Μα μένουμε στον Πειραιά, πώς θα πάνε τα παιδιά μόνα τους;”. Μου είπαν: “Δεν μας νοιάζει, να τους πεις να φύγουν”».

Ο Aλί επέλεξε να κρατήσει μαζί του τα αναστατωμένα παιδιά του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αν και κρατήθηκαν χωριστά από τον ίδιο και τα υπόλοιπα περίπου 45 άτομα που είχε συγκεντρώσει η Αστυνομία. Επειτα από πέντε ώρες ο ίδιος και τα παιδιά του αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο κατόπιν παρέμβασης που έγινε υπέρ τους εκ μέρους μιας ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ). Αυτή δεν είναι η μοναδική ιστορία που περιγράφει η HRW.

«Ολοι οι μπλακ έξω»

Ο Tουπάκ, ένας δεκαεννιάχρονος αιτών άσυλο από τη Γουινέα, κατήγγειλε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, γύρω στις 5 μ.μ., ένστολοι αστυνομικοί και αστυνομικοί με πολιτικά ανάγκασαν μαύρους και Ασιάτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, να κατέβουν από λεωφορείο στην πλατεία Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας. «Υπήρχαν τουλάχιστον επτά μαύροι και δύο Ασιάτες. [Οι] αστυνομικοί ήρθαν στην πόρτα και είπαν στα ελληνικά: “Ολοι οι μπλακ έξω, όλοι οι μπλακ έξω” [“Ολοι οι μαύροι έξω, όλοι οι μαύροι έξω”]. Οι Ελληνες μέσα στο λεωφορείο χειροκροτούσαν για να τους ενθαρρύνουν» σημειώνει.

Η HRW επισημαίνει ότι εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της επί σειρά ετών κακής διαχείρισης των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου το αντιμεταναστευτικό αίσθημα ενισχύεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση κατά τους ελέγχους αλλά και μέσα στα κέντρα κράτησης. Παρά ταύτα, σημειώνει η οργάνωση, ο κ. Δένδιας και οι άλλοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τα ευρήματά της.

Η HRW αναγνωρίζει ότι σε κάποιους τομείς υπάρχει βελτίωση, όπως στην ταχύτητα απόκρισης της Πολιτείας, ωστόσο θεωρεί ότι ο «Ξένιος Ζευς» είναι σήμερα μια επιχείρηση«που στιγματίζει τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο» και ζητεί η συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του να συνοδευθεί από μεταρρυθμίσεις που «θα διασφαλίζουν ότι όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαγορεύουν τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακριτικής αντιμετώπισης ατόμων βάσει εθνοτικής καταγωγής, καθώς και την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

“Ο Λεπρέντης” στη Μονή Λαζαριστών

Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Παναγία