Για το δικαίωμα επιστροφής και των τελευταίων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου

Η “Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία” έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για το θέμα των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους, αφού θεωρούνται “μη έλληνες το γένος”.

Οι πρόσφυγες αυτοί κατέφυγαν μετά τον εμφύλιο στην τότε γιουγκοσλαβική Μακεδονία και σε άλλες χώρες και διαμένουν έκτοτε εκεί. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η διάκριση σε “έλληνες και μη το γένος” συνιστά μια απαράδεκτη μεροληπτική, ρατσιστική και μισαλλόδοξη διάκριση, ένα ανθρωπιστικό και πολιτικό σκάνδαλο. Η πρωτοβουλία διεκδικεί έτσι για όλους τους πρόσφυγες την επανάκτηση της ελληνικής υπηκόοτητας και την απόδοση ίσων δικαιωμάτων. 

Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας αυτής, η Πρωτοβουλία συγκεντρώνει υπογραφές στο aainit@yahoo.com, διοργανώνει εκδηλώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και -πρόσφατα- ξεκίνησε την παραγωγή ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό και μαρτυρίες προσφύγων και παιδιών προσφύγων του εμφυλίου, σε συνεργασία με αντίστοιχα αντιεθνικιστικά και αντιμιλιταριστικά κινήματα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σκοπός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι να αναδειχθούν οι συνέπειες αυτού του απάνθρωπου νόμου στις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους, μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες.
Μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν πρόσφατα τα Μπίτολα και τα Σκόπια, όπου πήραν συνεντεύξεις από πρόσφυγες, μιλήσανε σε κοινές εκδηλώσεις και συζητήσανε με συγγενείς. 
Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας: 
Δράσεις στα πλαίσια της καμπάνιας μας για το δικαίωμα επιστροφής και των τελευταίων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου
 
Αθήνα, 14/10/2010
 
Περισσότερα από εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και εικοσιπέντε μετά την επιστροφή των περισσότερων πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, σε μια μοναδική επίδειξη μισαλλοδοξίας και εκδικητικότητας, καταπάτησης του Συντάγματος και κάθε έννοιας δικαίου, επιμένει να αρνείται στους μη «Έλληνες το γένος», Έλληνες πολίτες που κατέφυγαν στην τότε γιουγκοσλαβική Μακεδονία και σε άλλες χώρες κατά και μετά τον εμφύλιο και διαμένουν έκτοτε εκεί, το δικαίωμα επιστροφής στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και τις συστάσεις προς την Ελλάδα Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.
 
Ως Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία έχουμε ξεκινήσει καμπάνια για να αφαιρεθεί από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 106841/1982 και τον Νόμο 1540/1985 η διάκριση «Έλληνες το γένος». Ζητάμε να τερματιστεί επιτέλους αυτή η κατάφωρη αδικία. Πρόκειται για μια απαράδεκτη μεροληπτική, ρατσιστική και μισαλλόδοξη διάκριση, για ένα ανθρωπιστικό και πολιτικό σκάνδαλο. Καμία αντιπαράθεση περί το όνομα της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παράταση αυτού του αίσχους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μέχρι και το 1949 πρέπει να μπορούν να επανακτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και να ισχύσει για τις περιουσίες τους ό,τι ίσχυσε και για τους και τις πρόσφυγες που έχουν ήδη επαναπατρισθεί.
 
Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας αυτής, συγκεντρώνουμε υπογραφές στο aainit@yahoo.com, δημοσιεύουμε σχετικά δελτία τύπου, άρθρα και αφιερώματα, διοργανώνουμε εκδηλώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και γυρίζουμε ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό και μαρτυρίες προσφύγων και παιδιών προσφύγων του εμφυλίου, σε συνεργασία με αντίστοιχα αντιεθνικιστικά και αντιμιλιταριστικά κινήματα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σκοπός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι να αναδειχθούν οι συνέπειες αυτού του απάνθρωπου νόμου στις ζωές των προσφύγων και των παιδιών τους, μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες.
 
Στις 17 Μαΐου 2008 συνδιοργανώσαμε δημόσια εκδήλωση στα Σκόπια για θέματα εθνικισμού, με οργανώσεις νέων αντιμιλιταριστών, και παράλληλα πραγματοποιήσαμε πορεία που πέρασε και από το μνημείο των παιδιών προσφύγων. Στις 2 Νοεμβρίου 2008 συναντήσαμε στα Μπίτολα εκπροσώπους από 25 Συλλόγους Προσφύγων που δρουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας εδώ και δεκαετίες και συζητήσαμε για το ζήτημα αυτό. Στις 11 Ιουλίου 2010 διοργανώσαμε σχετική εκδήλωση στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας στην οποία συμμετείχε και πρόσφυγας από χωριό της Φλώρινας που ζει στα Σκόπια. Στις 9 Οκτωβρίου 2010 επισκεφθήκαμε τα Μπίτολα και πήραμε συνεντεύξεις από πρόσφυγες. Στις 10 Οκτωβρίου πήραμε συνεντεύξεις από πρόσφυγες στα Σκόπια, μιλήσαμε σε εκδήλωση για το θέμα, και συζητήσαμε με πολλά παιδιά προσφύγων, γυναίκες και άντρες. Σημαντικό ζήτημα γι’ αυτούς και αυτές ήταν η σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, και για το λόγο αυτό υπήρξε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την παρουσία μας και από τα ΜΜΕ.
 
Η ζεστή υποδοχή των προσφύγων κάθε φορά που πάμε, δείχνει τη μεγάλη λαχτάρα τους για την αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας εναντίον τους, για την οποία τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς οφείλουν να πρωτοστατήσουν. Συνεπώς, χρειάζεται κινητοποίηση όσων δυνάμεων ενδιαφέρονται να συμβάλουν σ’ αυτό τον αγώνα για να διευρυνθεί η απεύθυνσή μας και να ασκήσουμε πολύ μεγαλύτερες πιέσεις.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: aainit@yahoo.com, www.aainit.org, Τσαμαδού 13Α, Εξάρχεια, Αθήνα

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

…και νομική δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ