Για την επιτυχία του 3ου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού

Παρά τις απειλές των ακροδεξιών, την -αποτυχημένη- προσπάθεια του Δήμου να το απαγορεύσει και την …κακοκαιρία, το 3ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, έγινε και πέτυχε. Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών μιλά, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, για “νίκη της κοινωνίας, νίκη της αλληλεγγύης και της αντίστασης στην εντεινόμενη ρατσιστική βαρβαρότητα“. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η επιτυχία του 3ου Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και της Κίνησης Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος αποτελεί μια νίκη της κοινωνίας, νίκη της αλληλεγγύης και της αντίστασης στην εντεινόμενη ρατσιστική βαρβαρότητα. Εκατοντάδες πολίτες, έλληνες και μετανάστες, με χαρτιά ή χωρίς, που ζούμε δίπλα και θέλουμε να ζούμε μαζί, ακυρώσαμε την απαγόρευση του Δήμου Αθηναίων που ισοδυναμούσε με ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και, ταυτόχρονα, με επιδοκιμασία των ακροδεξιών κυνηγών μεταναστών.
Η φαιδρότητα του γεγονότος ότι μια χούφτα φασιστών πέτυχαν δια τηλεφώνου να αναστρέψουν την απόφαση παραχώρησης της πλατείας Αμερικής είναι προφανής. Ωστόσο, πίσω από την υπαναχώρηση βρίσκεται η προσπάθεια της παράταξης Κακλαμάνη να συνομιλήσει με τα πιο συντηρητικά και ξενοφοβικά κοινωνικά αντανακλαστικά, να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς συμμάχους της του ΛΑΟΣ και βεβαίως τη γνωστή δράκα των ρατσιστών του Αγίου Παντελεήμονα. Μια πολιτική που εγκαθιστά τη δαιμονοποίηση των μεταναστών στο κέντρο της επίσημης πολιτικής και που δημιουργεί το χώρο για την ανάπτυξη της δράσης των φασιστικών και ρατσιστικών συμμοριών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι απαρχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ασιάτες μετανάστες στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα από περιπολίες «κατοίκων»-χρυσυγητών που σήμερα έχει πάρει διαστάσεις πογκρόμ υπήρξε το σφράγισμα της παιδικής χαράς της πλατείας, πράξη που εκ των υστέρων νομιμοποίησε και επί της ουσίας επικρότησε η παράταξη Κακλαμάνη.
Σήμερα, οι αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μνημονίου που παράγουν φτώχια, ανεργία και εξαθλίωση, συναντούν τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρουρίου, των μηδενικών ποσοστών ασύλου, της ανυπαρξίας δομών υποδοχής, των απελάσεων βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου και του εγκλωβισμού των διερχόμενων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Η πολιτική μη απόδοσης δικαιωμάτων στους μετανάστες και η άρνηση δημιουργίας δομών φιλοξενίας νεοεισερχόμενων μεταναστών από τις τοπικές αρχές επιτείνουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση και, αναπόφευκτα, ενισχύουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης των μεταναστών. Στην Αθήνα η εγκατάλειψη των μεταναστευτικών περιοχών συμπληρώθηκε με την πλήρη ανοχή στη δράση ακροδεξιών συμμοριών και την αναγνώριση ρατσιστικών επιτροπών σε επίσημους συνομιλητές των ΜΜΕ και των τοπικών αρχών. Πρόκειται για συνθήκες που δημιουργούν ένα φυτώριο ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μόνο η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών μπορεί να σταματήσει.
 
Να σταματήσουμε τη ρατσιστική βία στον Άγιο Παντελεήμονα και παντού!
Να μη γίνουν οι μεταναστες αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης
Νομιμοποίηση των μεταναστών
Άσυλο στους πρόσφυγες

Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2010,
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργία διαρκείας στο Δημόσιο στη Σλοβενία

Απολύσεις και στον “Πήγασο”