Για κοινή αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ πιέζει η βελγική διπλωματία

Για κοινή αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ πιέζει η βελγική διπλωματία

Η βελγική διπλωματία πιέζει για κοινή αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, ενώ το βελγικό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την επόμενη εβδομάδα σχετικό ψήφισμα. Από την πλευρά του, το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει αφενός τις σχετικές εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου τον αντίκτυπο που θα έχει η επικείμενη τοποθέτηση του νέου Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Σε σχόλια στον EUobserver, Βέλγος διπλωμάτης τόνισε «Η εικοσαετής ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει καρποφορήσει, η Ευρώπη αισθάνεται απόγνωση από την έλλειψη καλής διάθεσης από το Ισραήλ. Όμως δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να τα παρατήσουμε» ενώ πρόσθεσε πως το Βέλγιο συνομιλεί με άλλα κράτη μέλη που σχεδιάζουν από κοινού την αναγνώριση της Παλαιστίνης, αν αυτό χρειαστεί. Μεταξύ αυτών των κρατών μελών συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, όπου έχουν ήδη υιοθετηθεί ανάλογα ψηφίσματα τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με το Βέλγο διπλωμάτη, δεν αποκλείεται να προστεθούν σε αυτή την ομάδα κρατών η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία, χώρες οι οποίες ψήφισαν θετικά το 2012 ώστε η Παλαιστίνη να αποτελέσει κράτος μη μέλος του ΟΗΕ με καθεστώς παρατηρητή.

Σύμφωνα με το Βέλγο διπλωμάτη, μια ενδεχόμενη αναγνώριση από την ΕΕ θα έχει αξία μόνο αν οι ΗΠΑ εργαστούν προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ των δυο μερών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνελήφθησαν οι 8 από τους 17 προσαχθέντες διαδηλωτές από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω τυφώνα