Γερμανικός Τύπος: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας σε τηλεοπτική κρίση»

Οι πολιτικές προεκτάσεις του κλεισίματος της ΕΡΤ και η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Τουρκία σχολιάζονται εκτενώς από το γερμανικό τύπο, που μιλά για «την πιο βαριά κρίση του τρικομματικού συνασπισμού μέχρι σήμερα»

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα» σημειώνει άρθρο του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Με τίτλο «Η κυβέρνηση σε τηλεοπτική κρίση», σχολιάζει: «Αναμενόταν να είναι μία κίνηση που θα έκοβε το γόρδιο δεσμό και θα αποδείκνυε την αποφασιστικότητα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε με το κλείσιμο της ΕΡΤ να περάσει ένα μήνυμα. Ωστόσο η μονομερής απόφαση τερματισμού της εκπομπής έριξε τον τρικομματικό συνασπισμό στην πιο βαριά του κρίση μέχρι σήμερα. Οι εταίροι του συντηρητικού πρωθυπουργού (…) δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της απόφασης. Οι τρεις κομματικοί αρχηγοί συνέρχονται το βράδυ της Δευτέρας σε μία κρίσιμη συνάντηση. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός, θα μπορούσε να διασπαστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Η πιθανή συνέπεια θα ήταν τότε νέες εκλογές –και νέες εντάσεις για την Ελλάδα. Ένας προεκλογικός αγώνας θα διέκοπτε για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες το πρόγραμμα βοήθειας ή θα το τερμάτιζε μάλιστα– αν ερχόταν στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο γερμανός αρθρογράφος εκτιμά ότι ο Αντ. Σαμαράς «κάνει με την απόλυση των 2700 εργαζομένων της ΕΡΤ ένα μεγάλο βήμα προσέγγισης στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση 4000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο ο Σαμαράς πιθανώς υποτίμησε τις πολιτικές αναταράξεις της απόφασής του».

Aπό δημοσίευμα στην ελληνική έκδοση της Ντόιτσε Βέλε

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργοσπάστης ο Αγγελιοφόρος -Ανακοίνωση ΕΣΗΕΜΘ

Αναστολή της έξωσης προσωρινά για το Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης