“Γενοκτονία” χαρακτήρισε την σφαγή των Αρμενίων ο πάπας Φραγκίσκος – Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της

“Γενοκτονία” χαρακτήρισε την σφαγή των Αρμενίων ο πάπας Φραγκίσκος – Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της

Τον όρο “γενοκτονία” χρησιμοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος από την βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια, δήλωσε που απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» τόνισε συγκεκριμένα ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων. 

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος. 

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν. 

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το 2000 στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία». 

Ενόχληση στην Άγκυρα για την αναφορά του Πάπα στη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις μετά την πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το γεγονός ότι ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μιλώντας για τη σφαγή των Αρμενίων.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, οι Αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο ποντίφικας χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων που σημειώθηκε πριν από έναν αιώνα. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ποιες ώρες θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ το Μεγάλο Σάββατο

Βέλγιο: Κυβερνοεπίθεση κατά της γαλλόφωνης εφημερίδας “Le Soir”