in

#GDtrial: Για τις 15 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Xρυσής Αυγής- Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλού

#GDtrial: Για τις 15 Μαΐου διεκόπη η δίκη της Xρυσής Αυγής- Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλού

Για τις 15 Μαϊου διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έθεσαν εκ νέου το θέμα αλλαγής της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη ωστόσο η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη επιμένει στην αρχική της θέση για διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και στη νέα αίθουσα από τον Σεπτέμβρη.

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 τοι πρωί με την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων. Παρόντες ήταν 28 από τους 6 κατηγοροούμενους – μεταξύ των παριστάμενων οι χρυσαυγίτες βουλευτές Αρβανίτης, Κουκούτσης, Μπούκουρας και Ζησιμόπουλος ενώ το παρών έδωσε και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα συνοδευόμενη από συγγενείς και φίλους.

Η τρίτη συνεδρίαση ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής.

Πρώτος δήλωσε παράσταση ως πολιτικός ενάγων διά των συνηγόρων του, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα. Όπως είπαν οι συνήγοροι του κ. Παναγιώτη Φυσσα, ο πατέρας του μουσικού παρίσταται κατά όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του γιου του, αλλά και κατά όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών που κατηγορούνται για τη διεύθυνσή της. Επίσης, οι συνήγοροι ανέφεραν ότι αντίστοιχη παράσταση θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Παύλου Φύσσα. Ο κ. Φύσσας διεκδικεί, με επιφύλαξη, το ποσό των 44 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.

Ακολούθως, παράσταση Πολιτικής Αγωγής δηλώθηκε από τους συνηγόρους Αιγυπτίων ψαράδων για την επίθεση που είχαν δεχθεί στο Πέραμα, καθώς και από θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή. Οι πολιτικώς ενάγοντες στρέφονται κατά όλων των κατηγορουμένων και διεκδικούν από τον καθένα, με επιφύλαξη, ποσό 40 ευρώ.

Αιτήματα για ανάκληση περιοριστικών όρων υπέβαλαν μέσω των συνηγόρων τους οι χρυσαυγίτες βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχαήλ Αρβανίτης, Νίκος Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια, ζητώντας την αντικατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού, όπως και οι Μιχαλολιάκος και Ζαρούλια, ενώ ο Μ. Αρβανίτης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου που του απαγορεύει να ομιλεί και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΧΑ εκτός Βουλής. Επίσης, ο συνήγορος του Α. Γρέγου ζητά την άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου απ’τη χώρα, διότι είναι σε επιτροπή της βουλής και πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, έξω από τις φυλακές πραγματοποιήθηκε νέα αντιφασιστική συγκέντρωση. Παράλληλα, λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Κορυδαλλό.

Στον τόπο διεξαγωγής της δίκης βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη η οποία ζήτησε να υπάρξει άμεση νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής και των μαρτύρων έτσι ώστε να ξεκινήσει η δίκη. Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές που δέχτηκε από τον χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό, η βουλευτής αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε: «Δεν θα παίξω εγώ το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής με μία μαύρη μπάλα στα μούτρα του καθενός».

Εν τω μεταξύ, λύση κοινής αποδοχής επιχειρείται να βρεθεί για τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό σε άλλη αίθουσα.  Χθες σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως προετοιμάζεται ήδη χώρος στο Εφετείο Αθηνών για να φιλοξενήσει την ακροαματική διαδικασία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αλλαγή αίθουσας.

Διαδικαστικά, το αίτημα για αλλαγή αίθουσας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της σύνθεσης του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση και το οποίο μπορεί λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή μιας νέας αίθουσας, η οποία θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, είναι έτοιμος να φροντίσει για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα.

Από την πλευρά του ο δήμος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων, των παιδικών σταθμών και του συνόλου της πόλης εξαιτίας της διεξαγωγής της δίκης είναι άμεσο και δεν μπορεί να περιμένει ως τον Σεπτέμβριο.

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης