Γαλλία : Κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Αμηχανία ή αποτυχία;

Για ένατη φορά από τις αρχές σεπτέμβρη οι γάλλοι κλήθηκαν να διαδηλώσουν ενάντια στον νέο νόμο του ασφαλιστικού. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις σήμερα δεν θύμιζαν σε τίποτα αυτές των προηγούμενων μηνών. Μικρές πορείες και συγκεντρώσεις αλλά και άλλου τύπου εκδηλώσεις όπως πικ νικ και συζητήσεις δείχνουν πως το γαλλικό κίνημα βρίσκεται σε καμπή.

Μια αναμενόμενη εξέλιξη άλλωστε αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα συνδικάτα δεν κύρηξαν καν απεργία και άφησαν τα τοπικά σωματεία να αποφασίσουν για τις μορφές δράσεις που θα ακολουθούσαν σήμερα. Από την άλλη τα συνδικάτα της CFE-CGC και της CFTC δήλωσαν πως δεν συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις και ότι πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές δράσεις από τις πορείες. Επίσης το συνδικάτο της FO κατείγγειλε την στρατηγική που ακολούθησαν ως σήμερα τα μεγάλα συνδικάτα και δήλωσε επίσης πως δεν συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Αλλά και για τα μεγάλα συνδικάτα τα πράγματα δεν είναι πολύ καθαρά. Η CFDT δίνει πλέον όλο της το βάρος στην συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στην Γαλλία, ενώ η CGT, που δηλώνει πως τίποτα δεν τελείωσε ακόμη, δεν φαίνεται πρακτικά να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο κινητοποιήσεων.

Έκκληση για δημοψήφισμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γάλλων είναι ενάντια στον νέο νόμο. Η δημοτικότητα του Σαρκοζύ είναι στο ναδίρ. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών ήταν οι μεγαλύτερες που γνώρισε η Γαλλία εδώ και δεκαετίες. Όπως φαίνεται τα συνδικάτα δεν κατάφεραν με την στρατηγική τους παρά να προσγειώσουν την δυναμικότητα των κινητοποιήσεων. Ωστόσο στον ορίζοντα φαίνεται ακόμη μια δυνατότητα συσπείρωσης και κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο για το ασφαλιστικό. Με πρωτοβουλία του περιόδικού Politis έγινε έκκληση για δημοψήφισμα. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περίπου 250.000 υπογραφές και ολοένα και περισσότερος κόσμος σπεύδει να υπογράψει.

Φαίνεται πως ο πρώτος κύκλος των κινητοποιήσεων έκλεισε. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Για τα 200 «καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου»

Σε εργαζόμενους – εργοδότες το μπαλάκι των συμβάσεων