Φόβοι για νέο «τσουνάμι» τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία

Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για την κατάσταση του φράγματος που συγκρατεί την περαιτέρω διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης, περίπου 900 ειδικοί προσπαθούσαν χθες να κατασκευάσουν ένα νέο φράγμα στο χωριό Κολοντάρ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σε περίπτωση που προκληθεί και νέο ρήγμα στη δεξαμενή.
 Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν χθες το πρωί κυβερνητικοί αξιωματούχοι περί μείωσης του κινδύνου νέας διαρροής, εκπρόσωπος του υπ. Περιβάλλοντος υποστήριξε αργότερα πως το ήδη υπαρκτό ρήγμα 25 μέτρων στη δεξαμενή έχει διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πίεση που ασκείται στο φράγμα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποίησε πως το βόρειο τμήμα του φράγματος έχει ρωγμές και μπορεί να σπάσει «ανά πάσα στιγμή» προκαλώντας νέες καταστροφές. Οπως επισημάνθηκε από τις Αρχές, τα ενισχυτικά φράγματα που κατασκευάζονται έχουν σκοπό να ανακόψουν το κύμα λάσπης από τυχόν νέα διαρροή, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι του Κολοντάρ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ κάτοικοι γειτονικών χωριών περιμένουν εντολές για να απομακρυνθούν.
Μοναδική αισιόδοξη εξέλιξη αποτελεί η ελαφρά μείωση της μόλυνσης σε παραπλήσιους μικρούς ποταμούς. Το υπ. Εσωτερικών ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα του πως από τα δείγματα που ελήφθησαν διαπιστώθηκε πως το νερό στους εν λόγω ποταμούς επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα αλκαλικότητας.
Υπενθυμίζεται πως το βιομηχανικό δυστύχημα που προκλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, εξαιτίας ρήγματος σε δεξαμενή εργοστασίου αλουμίνας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 150. Από το δυστύχημα διέρρευσαν τουλάχιστον 700.000 κυβικά μέτρα τοξικών υλικών που έφτασαν μέχρι και τον Δούναβη απειλώντας το περιβάλλον σε όλες τις χώρες τις οποίες διασχίζει ο ποταμός. Σύμφωνα με προειδοποιήσεις των ειδικών, σε περίπτωση νέας διαρροής υπολογίζεται πως θα απελευθερωθούν άλλα 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης.
Στο σημείο έχουν σπεύσει περίπου 900 ειδικοί και εργάτες αλλά και 700 εθελοντές που έχουν αναλάβει διαφορετικές εργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής καταστροφή.
αναδημοσίευση απο tvxs

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεες!!!

Έκρηξη σε εργοτάξιο μετρό στη Θεσσαλονίκη