Φορείς τριών νομών ενάντια στην εκμετάλλευση του λιγνίτη

Κοινό ψήφισμα συνυπέγραψαν 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα με το οποίο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους. 


Στο ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς και απεστάλη σήμερα στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τα πολιτικά κόμματα, τους έλληνες ευρωβουλευτές και την Κομισιόν, οι ΟΤΑ και οι φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.

Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα σενάρια για την δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως η εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα ακυρώσει επί της ουσίας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη».

Οι φορείς χαρακτηρίζουν την εμμονή στον λιγνίτη άτοπη, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η ρύπανση αέρα, εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα, η αλλαγή των χρήσεων γης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από το λεγόμενο «χρηματιστήριο ρύπων» και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου άνθρακα. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε σκέψη για δημοπράτηση των κοιτασμάτων λιγνίτη, και καλούν την Κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια για τη μη-αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτηση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ο υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας, σημειώνει ότι το θέμα της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τους τρεις νομούς, καθώς θα κρίνει το ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα. “Αποτελεί επίσης ένα θέμα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, καθώς η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη” συμπληρώνει.

Το κοινό ψήφισμα υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Δράμας, τους Δήμους Λάρισας, Δράμας, Αμύνταιου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φιλώτα Φλώρινας, Δοξάτου Δράμας, σχεδόν το σύνολο των εμπορικών και επαγγελματικών ενώσεων της Δράμας και του Αμύνταιου και πληθώρα τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας.
από enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεεες!

Εφημερίδεεεες!