Ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποτίμησε αρχικά την καταστροφή που προκλήθηκε από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, κατέληξε η έκθεση ειδικών επιστημόνων που κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή έρευνας, τη National Oil Spill Commission. 

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κυβέρνηση Ομπάμα υποτίμησε αρχικά τις διαστάσεις της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon και τη διαρροή πετρελαίου που ακολούθησε και διήρκεσε από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που έπληξε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την κυβέρνησή τους ως προς τη διαχείριση της κρίσης.
Η έκθεση δεν αντανακλά αναγκαστικά τις απόψεις της επιτροπής, η οποία έχει επιφορτισθεί από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρεε στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα που εκμεταλλευόταν η πετρελαϊκή εταιρεία BP στις 20 Απριλίου “έπληξαν την εμπιστοσύνη του κοινού για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πετρελαϊκή ρύπανση”, αναφέρεται στην έκθεση.
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι είτε δεν είχε την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη διαρροή, είτε δεν ήταν απολύτως ειλικρινής με τους Αμερικανούς ως προς τις διαστάσεις του προβλήματος”, αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης. Λίγο μετά την έκρηξη στην εξέδρα, η αμερικανική ακτοφυλακή διατύπωσε την εκτίμηση ότι 1.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα.
Οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι συζητήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της ακτοφυλακής επαναλάμβαναν τους αριθμούς που έδινε η BP.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα, 62.000 βαρέλια διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα πριν από την τοποθέτηση της βαλβίδας, τον Ιούλιο, που μείωσε την ποσότητα στα 53.000 βαρέλια.
Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στη δημοσίευση της έκθεσης υπενθυμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι στους οποίους ανατέθηκε από την κυβέρνηση η διαχείριση της καταστροφής είχαν προειδοποιήσει από την αρχή ότι η διαρροή πετρελαίου είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν που είχε ανακοινωθεί.
“Η αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπήρξε συνολική και άμεση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επιμένει ως προς το ότι η αντίδραση βασίσθηκε σε επιστημονικά συμπεράσματα, ακόμη και αν αυτό έφερε την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τη BP ή τους τοπικούς αξιωματούχους.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεεες!

Εφημερίδεεεες!