Ευρωπαϊκό ρεκόρ λοιμώξεων καταγράφηκε στα ελληνικά νοσοκομεία

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία από την αντοχή των μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία.

Η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει πολυανθεκτικά στελέχη παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν πολύ σοβαρές έως θανάσιμες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), προκύπτει ότι οι Έλληνες ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών και τέταρτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι πιο συχνές αιτίες μόλυνσης από μικρόβια του νοσοκομείου είναι οι καθετήρες φλέβας, στους οποίους ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%.

Το πιο χαμηλό ποσοστό των συγκεκριμένων λοιμώξεων καταγράφεται στη Γαλλία (30,6%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (70,6%).
Καθετήρες
Οι ουρολογικοί καθετήρες εμφανίζουν μικρόβια κατά μέσο όρο 17,2%, με τη Λιθουανία να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά (6,4%) και την Ελλάδα τα υψηλότερα (30,7%). Καθημερινά, μολύνονται στην Ευρώπη περίπου 80.000 νοσηλευόμενοι από τα μικρόβια του νοσοκομείου.

Εκτιμάται ότι – σε ετήσια βάση – 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσβληθούν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 1.000 νοσοκομεία τριάντα ευρωπαϊκών χωρών κατέδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφονται σε ασθενείς στην εντατική μονάδα θεραπείας (ΜΕΘ), όπου το 19,5% των ασθενών έχουν μολυνθεί.
Σταφυλόκοκκος
Το πιο επικίνδυνο μικρόβιο είναι ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).

Η αντιμετώπισή του απαιτεί συνήθως πολλούς μήνες δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής, αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι οι ασθενείς.

Ο πρόεδρος του ECDC κ Μαρκ Σπρέγκερ επισημαίνει ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν μέσω προγραμμάτων για τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών.

Πηγή: iatronet

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εικόνες και βίντεο από την δεύτερη μέρα του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ -Σήμερα η αυλαία

Ξεκινούν οι εκπτώσεις στη Θεσσσαλονίκη στις 15 Ιουλίου