Εξέγερση στη Γαλλία;

Ενώ όλο και περισσότεροι χώροι εργασίας στη Γαλλία μπαίνουν σε απεργία διαρκείας, την πρωτοπορία του κινημάτος φαίνεται ότι αναλαμβάνει -πάλι- η γαλλική νεολαία. Εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη, οι γάλλοι μαθητές είναι κάθε μέρα στους δρόμους, ενώ σημειώνονται οξύτατες συγκρούσεις με την αστυνομία. Σε λύκειο στο Montreille σήμερα, ένας 16χρονος μαθητής χτυπήθηκε άσχημα από πλαστική σφαίρα.
Σήμερα ήταν η τρίτη ημέρα της απεργίας στα Μέσα Μεταφοράς και πολλά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν, ενώ συνεχίζουν να μένουν κλειστά τα περισσότερα διυλιστήρια της χώρας, η οποία κινδυνεύει να μείνει άμεσα από καύσιμα. Η κυβέρνηση έτσι αναγκάστηκε να εξαγγείλλει το άνοιγμα των αποθεμάτων της χώρας στην κατανάλωση. Χθες, οι περισσότερες τοπικές συνελεύσεις εργαζομένων αποφάσισαν την κλιμάκωση των απεργιών, οι εκπαιδευτικοί συνεδριάζουν σήμερα για να κηρύξουν νέα απεργία, ενώ για το Σάββατο οργανώνονται διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. Όμως, το σημαντικότερο μέτωπο άνοιξε στα σχολεία. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες διαδηλώνουν από το πρωί σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις: 7.000 στη Rennes, 3.500 στο Bordeaux, και αντίστοιχα άλλοι τόσοι στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νίκαια, τη Μασσαλία και αλλού. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μαθητών, 900 από τα 4302 της χώρας βρίσκονται σε κινητοποίηση και 550 από αυτά σε κατάληψη. Και αυτό, παρά την τεράστιας έκτασης και έντασης επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει τις καταλήψεις. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστούν οι αστυνομικοί με τους μαθητές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, και ιδιαίτερα στα προάστια του Παρισιού.
Το πιο σημαντικό επεισόδιο σημειώθηκε στο λύκειο Jean-Jaurès του Montreille, όπου κατά την επίθεση της αστυνομίας στους μαθητές του σχολείου, ένας 16χρονος μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από πλαστική σφαίρα. Το περιστατικό καταγράφτηκε από βίντεο, το οποίο έκανε το γύρω της Γαλλίας (βλ. εδώ). Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της πόλης συγκεντώθηκαν αμέσως στο Δημαρχείο, όπου ο Δήμαρχος της πόλης Dominique Voynet, κατάγγειλλε και αυτός “αυτούς που επιστράτευσαν την αστυνομική βία ενάντια στους μαθητές”.
Η αστυνομική βία όμως, αντί για να καταστείλει, κατάφερε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη από τους γάλλους μαθητές. Ήδη, μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στις συνελεύσεις των φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, προσπαθώντας να συντονίσουν τη δράση τους. Ημέρες εξέγερσης λοιπόν, φαίνεται ότι έρχονται πάλι στις γαλλικές πόλεις.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

…και νομική δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ